„Nevére vett” egy 1884-es kutat a világosi polgármester

Báró Bohus László kútján most Bot Valentin neve is ott díszeleg.
Hirdetés

Az Arad megyei Világos polgármestere felvésette a nevét egy köztéri kútra, amelyet báró Bohus László és felesége, Antónia építtetett 1884-ben.

A kút márványlapján, amelyből a víz csorog, szerepel ugyan a Bohus-házaspárt – Bohus Ladislauként és Antoniaként – említő felirat, de bárói cím nélkül és csak románul. Alatta az olvasható, hogy a kutat újjáépíttette és korszerűsíttette Valentin Bot polgármester és a világosi helyi önkormányzat.

Képek a kútról itt.

A polgármester szerint úgy méltányos, ha odaírják, ki újította fel a kutat. „Tíz év múlva az emberek tudni akarják majd, hogy melyik polgármester végezte el ezt a munkát. Ezt a tényt meg kell örökíteni” – mondta Valentin Bot.

A kút a Világos központjában fekvő parkban van, ugyanitt áll az 1824 és 1838 között épült Bohus-kastély, amelyben jelenleg Ioan Slavici- és Emil Monţia-emlékmúzeum működik. A kastélyban írták alá 1849-ben a magyar honvédség fegyverletételéről szóló egyezményt.

Hirdetés

A világosi parkot 250 ezer lejből újították fel, a munkálatok során kivilágított sétányokat létesítettek, gyepesítettek, padokat helyeztek el és árvácskát ültettek.

(fotó: a világosi Bohus-kastély forrás: wikipédia)
 

Hirdetés