Csodaforrást tártak fel Zsögödön

Pálinka csobog a szikla alól. Hargita megyében készültségi állapotot rendeltek el.
Hirdetés

Bezártak a közhivatalok, kiürültek az utcák Csíkszeredában és környékén, miután szerda reggel Zsögödön pálinkaforrást fedezett fel egy helyi lakos a kertjében.

D. Árpád zsögödi lakos az évtizedek óta kertjében álló sziklatömböt mozdította odébb kistraktorja segítségével, hogy legyen hely a pityókaágyásnak, amikor a földből feltört a nedű.

„Előbb azt hittem, borvíz, hát amikor megkóstoltam, tiszta szilvapálinka” – magyarázta a helyszínen a láthatóan az esemény hatása alatt levő D. Árpád. Néhány óra múlva már a rendőrség és a csendőrség biztosította a rendet az atyafi portája előtt, a hír ugyanis rekordidő alatt elterjedt a környéken, és mindenki meg akarta kóstolni a pálinkát. Csíkszeredában a gyerekek maradtak otthon, és néhány háziasszony, megnézni a Szulejmán 1257. részét, a férfiak mind ott tolonganak D. Árpád utcájában.

A helyszínen gyorselemzést végző geológusok egyelőre nem tudtak magyarázatot adni a jelenségre, de méréseik szerint a pálinkaforrás legalább harminc évig nem apad el.

Megjelent a helyszínen egy kis küldöttség élén Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke is, aki gyorsan felavatta a csodaforrást, de a tolongás miatt csak néhány percet tölthetett a helyszínen.

Hirdetés

Az emberek extázisban, demizsonokkal és vedrekkel állnak sorban, néhány élelmesebb polgár kisebb tartálykocsikkal érkezett a helyszínre. Szemtanúk szerint már nem csak udvarhelyiek és gyergyóiak, de Neamţ és Bákó megyei rendszámú autók is megjelentek a környéken.

A hír futótűzként terjedt a nemzetközi médiában is, cikkünk megjelenésével egy időben ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa, mivel délutáni sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin orosz elnök célzott rá, hogy a Kreml stratégiai fontosságú településként tekint Zsögödre. Putyin hajlandó az orosz csapatokat kivonni Ukrajnából, ha a székelyek biztosítanak egy folyosót Moldován keresztül Zsögödig, hogy – mint fogalmazott – „az orosz emberek is részesülhessenek az áldásban”.

Hirdetés