Nehezebben lehet ezután bezárkózni a pilótafülkébe

A Germanwings franciaországi katasztrófájának hatására valamennyi német légitársaságnál bevezetik az úgynevezett két személy szabályt, vagyis azt az előírást, hogy a pilótafülkében folyamatosan két főnek kell tartózkodnia a személyzetből.
Hirdetés

A német légiközlekedési vállalatok szövetségének (BDL) pénteki közleménye szerint a légitársaságok megállapodása alapján ezentúl

soha nem lehet pilóta egyedül a fülkében.

A pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC) üdvözölte a döntést, közleményük szerint „a négy szem elv” bevezetése lehetőséget kínál arra, hogy kiküszöböljék a veszélyforrásokat, amelyekre a keddi katasztrófa felhívta a figyelmet. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy szerencsétlenség nyomán ne alakuljon ki az a vélemény, hogy a járatok fedélzetén dolgozó munkavállalók mind „gyanúsak” – emelte ki az érdekvédelmi szervezet.

Az eset tanulságairól egyébként

uniós szinten is intenzív tárgyalásokat folytatnak.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) javaslata szerint is legalább kétfős jelenlét szükséges ezután a pilótafülkékben, és a két személy közül az egyiknek kötelezően pilótának kell lennie. Több légitársaság közölte, hogy módosítja a fülke használatára vonatkozó szabályokat: a kanadai Air Transat és Air Canada, a norvég Norwegian Air Shuttle, a finn Finnair, az izlandi Icelandair, a német Lufthansa-csoport, valamint a magyar kötődésű Wizz Air sem engedi meg a jövőben, hogy csak egy személy tartózkodjon a fülkében.

Mint köztudott, a Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépének fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő a hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

 

A kép illusztráció. Forrás: planespotters.net

Hirdetés