Kelemen Hunor: regionális alternatív választási küszöböt!

Ez alapján az RMDSZ akkor is bejutna a parlamentbe, ha nem éri el az országos öt százalékot.
Hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség olyan alternatív küszöböt iktatna be a készülő román választójogi törvénybe, amely akkor is biztosítaná a regionális pártok parlamenti jelenlétét, ha azok nem lépik át a jelenlegi ötszázalékos küszöböt.

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati zilahi ülésén, amelyen megvitatják a szövetség programjához és alapszabályához érkezett módosító javaslatokat is.

Kelemen elmondta, hogy azoknak a regionális pártoknak és a politikai szervezeteknek is biztosítanák a parlamentbe jutást, amelyek legalább

négy megyében húsz százalék fölötti eredményt érnek el.

Az elnök nem rejtette véka alá, milyen okokból javasolja a módosítást: szerinte az alternatív küszöbre azért van szükség, hogy az erdélyi magyarság semmilyen körülmények között se maradjon parlamenti képviselet nélkül.

Az RMDSZ-elnök fontosnak tartotta, hogy elvi egyetértés mutatkozik Bukarestben az arányos képviselet megőrzésének tekintetében, és az RMDSZ-nek azt a felvetését is sikerült elfogadtatni a szakbizottságban, hogy a legkisebb megyéknek se legyen kettőnél kevesebb szenátora, és négynél kevesebb képviselője. A szövetség azt is javasolta, hogy a töredékszavazatok összesítésével elnyert mandátumokat

ne a megyei, hanem egy országos jelöltlistáról osszák ki

a pártoknak. Hozzátette, ezzel el lehetne kerülni, hogy a szórványmegyék helyett a Kárpátokon kívüli megyékben nyerjen egy-egy mandátumot az RMDSZ.

Hirdetés

Kelemen Hunor azt is elmondta, az önkormányzati választásokat szabályozó törvényben az RMDSZ háromszázalékosra szeretné csökkenteni a megyei önkormányzati testületekbe való bejutás küszöbét. Ez újra

önkormányzati pozíciókat biztosíthatna a szövetségnek

azokban az erdélyi megyékben, ahol szórványban él a magyarság.

Az SZKT zilahi ülésén vitatja meg az RMDSZ alapszabályához és programjához beérkezett módosító javaslatokat. A szövetség áprilisi kongresszusán az SZKT véleményezésével bocsátják majd szavazásra a módosító javaslatokat, és a korábbi kongresszusok tapasztalatai alapján általában azokat fogadják el, amelyeket az SZKT is támogatott.

 

Hirdetés