Nem zavarja a kovásznai prefektust a zászlóperek miatti felháborodás

Ő csak a feladatát teljesíti. Ez persze eddig is világos volt.
Hirdetés

Nem célom az imázsépítés – jelentette ki a Székely Hírmondónak Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus az általa vezetett intézmény által a székely zászló kitűzése miatt indított perek kapcsán. „Nem arról van szó, hogy én akarok-e valamit vagy sem, hanem a törvény alkalmazásáról. Az intézmény lássa el feladatát, alkalmazza a törvényeket bármilyen tevékenységi területről is beszélünk, semmi több. Persze bírálatok több oldalról is jöhetnek, akkor is, ha teszel valamit, és akkor is, ha nem, de meglátásom szerint mindez csak másodlagos szempont” – mondta Cucu.

Arról, hogy mi egy prefektus fő feladata – azon túl, hogy pereket indít akkor, amikor például egy újabb zászlót helyeznek ki – Sebastian Cucu úgy fogalmazott, elsősorban az egyensúly biztosítása a közigazgatásban.

„Ha nem létezne egy hivatal, amely ellenőrizze az iratok törvényességét, akkor visszaélések történnének. (…) Persze ennek a közigazgatási gyámságnak a következményei több esetben a perek, és nem tisztem elemezni, hogy ez a közvéleményhez mily módon jut el. Másfelől, a prefektúra feladata a dekoncentrált intézmények irányítása is” – húzta alá a kormánymegbízott.

Arra a megállapításra, hogy a magyar közösség képviselői több ízben is felrótták, hogy bizonyos esetekben ezen ellenőrzés egyoldalú, és például azt kérték, hogy ugyanolyan szigorral felügyelje a prefektus a magyar nyelv használatát is, mint a románét,

Sebastian Cucu azzal hárított, hogy ezek politikusi vélemények, ezért nem kommentálja. Rákérdeztek arra is, hogy miért nem fogadta a Sepsiszéki Székely Tanács küldöttségét, hogy átadhassák a Székely Szabadság Napján elfogadott kérelmet? A választ az alábbi linken olvashatják.
 

Hirdetés