Megtalálták az Alpokban lezuhant Airbus fekete dobozát

Időközben pontosított a Germanwings: 150 személy volt a fedélzeten, és a gép nem adott le vészjelzést.
Hirdetés

A mentőcsapatok megtalálták a délben lezuhant Airbus A320-as maradványait és az egyik fekete dobozt, amely a repülési adatokat és a gép állapotát rögzíti, közölte a francia belügyminiszter.

Kedd délben 144 utassal és hat fős személyzettel a fedélzetén lezuhant a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járata a francia Alpok rendkívül nehezen megközelíthető részén. A legutolsó hírek szerint a gépen főként német és spanyol állampolgárok utaztak, nem kizárt, hogy törökök is. Az utasok között volt két kisbaba és 16 iskolás is, akik cserekiránduláson vettek részt két tanár kíséretében.

Az szerencsétlenséget senki nem élte túl – mondta Thomas Winkelmann, a Germanwings fapados járatokat működtető társaság vezérigazgatója.

Angela Merkel német kancellár szerdán utazik a szerencsétlenség helyszínére.

A Barcelonából indult gép 10:45-kor épp hogy elérte a 11 ezer méter feletti utazó magasságot, egy percre rá elkezdett veszíteni a magasságából. Nyolc percig ereszkedett percenként több mint ezer métert, a francia légi irányítás 10:53-kor, mintegy kétezer méteres magasságban veszítette el vele a kapcsolatot. A gép az 1400 méter magas Les Trois Eveches hegy egyik oldalának csapódott, a Barcelonette nevű síüdülőtől nem messze.

A francia hatóságok 300 katasztrófavédelmist és 300 rendőrt rendeltek a helyszínre. A becsapódás helyét csak helikopterrel lehet megközelíteni, gyalogtúrákat is csak nyáron szoktak oda szervezni. A roncsok mintegy egy hektárnyi területen, egy meredek hegyoldalon szóródtak szét.

Több Mirage harci gépet észleltek a civil repülésmegfigyelők, a baleset helyszínén, ezekről a francia belügyminisztérium később közölte, hogy a rádiókapcsolatot biztosítják a mentő egységek között, 1700 méteres magasságban ugyanis a helikopterek rádiójeleit blokkolják a magas hegyoldalak.

A lezuhant Airbus A320-as 24 éves gép volt, legutóbb 2013 nyarán vetették alá alapos ellenőrzésnek. A pilóta, aki vezette, több mint tíz éves gyakorlattal rendelkezett, hatezer repülési órával a háta mögött.

Hirdetés

Franciaország szárazföldi területén 40 éve nem volt ilyen súlyos légi baleset, Európában tíz éve.

 

Hirdetés