Képviselőpalántát választott elnökké az RMDSZ utánpótlása

Antal Lórántot választották a MIÉRT elnökévé szinte kétharmados többséggel. EP-képviselő is akart lenni, apukája 1990 óta képviseli Bukarestben Udvarhelyszéket.
Hirdetés

Antal Lórántot választotta elnökévé hétvégi küldöttgyűlésén az RMDSZ-szel partnerségben működő, erdélyi ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) – közölte az ifjúsági ernyőszervezet.

A Nagyvárad melletti Püspökfürdőn tartott küldöttgyűlés szombat esti szavazásán Antal Lóránt 94, míg ellenjelöltje, Jakab Adorján 56 szavazatot kapott. (A képen balra Antal, jobbra Jakab.) A szervezetet az elmúlt két évben Szabó József vezette. A következő két évben Antal Lóránt elnökkel, Kádár Petra elnökhelyettessel és további 23 elnökségi taggal folytatja tevékenységét a MIÉRT.
 
Antal Lóránt eddig az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsot vezette. A 2014-es európai parlamenti választásokon az ifjúság jelöltjeként ötödik helyen szerepelt az RMDSZ jelöltlistáján. Édesapja Antal István, Udvarhelyszék parlamenti képviselője 1990 óta.
 
A 33 éves fiatalember a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett diplomát, jelenleg vállalkozó, az Európai Uniós pályázati tanácsadással foglalkozó vállalkozását vezeti. Facebook-profilja szerint Bukarestben él, programjával viszont Kolozsvárra központosítaná a MIÉRT-et.
 
Riválisa, Jakab Adorján a szervezet alelnöke volt az elmúlt két évben. Tevékenységi beszámolójában kiemelte, a MIÉRT ebben az időszakban teljes jogú tagja lett az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének, a YEPP-nek. 
 
Két nagyobb eredményre is rávilágított a mandátumát lezáró elnökhelyettes: a 2011-ben kezdeményezett önkéntességi törvényt tavaly megszavazta a román parlament, továbbá a „Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt!” elnevezésű kampány is jó eredménnyel zárult, hiszen megszületett a törvénymódosítás, amely szerint a fiatal autótulajdonosoknak jelentősen csökkentik a kötelező biztosítása árát. 
 
Az új MIÉRT-elnök nyertes programja elég nagy változásokat vetít előre az ifjúsági szervezet életében:
 
  1. Nyissunk! Zárt és kiüresedett struktúrákat próbálunk fenntartani, közben pedig elfelejtjük azokat, akikért dolgozunk, vagy dolgoznunk kellene. Vonzóvá és elérhetővé kell tennünk a MIÉRT-et a fiatalok számára!
  2. Beszéljünk a fiatalok nyelvén! A fiataloknak mozgalmakra és példaképekre van szükségük. Újra kell tanulnunk, ahogyan és amivel megszólítjuk őket.
  3. Mutassuk meg a sikeres fiatalokat! Rengeteg értékes fiatal él, dolgozik és alkot Erdélyben. Az ő sikereikre alapozhatjuk a közösség sikerét.
  4. Az oktatással és a gazdasággal foglalkozzunk! A minőségi oktatás és a gazdasági fejlődés lehetőségeinek megteremtése egyformán érdeke a székelyföldi tömbben és az erdélyi szórványban élőknek. Ez a közös feladatunk.
  5. Léptessük érvénybe az egyéni tagságot! Ez lehetővé teszi a gyors, tartalmas és kétirányú kommunikálást az aktív fiatalokkal.
  6. Építsünk mozgalmat – ahol az értékek fontosabbak a struktúráknál, ahol a jó ötletek számítanak nem az erős tisztségek, ahol fiatalok problémáival küzdünk, nem egymással.
  7. Kolozsvár központú MIÉRT-et! Biztosítsunk lehetőséget a helyi szervezetek ernyője alól kikerülő fiataloknak arra, hogy egyetemistaként is részt vehessenek az ifjúságszervezeti munkában.
  8. Szervezeti rebrandinget! Olyan hangulatot kell teremtenünk tevékenységünkkel, eseményeinkkel, magatartásunkkal, amely vonzóvá teszi nem csupán a MIÉRT-et, de az ifjúsági munkát, és a közéleti szerepvállalást is.
  9. Átfogó reformot! Egyszerű és hatékony döntéshozatalt. Szakmaiságot – de tényleg! Több együttműködést a szervezetek között.
  10. Összefogást házon belül, együttműködést házon kívül!
 
Az RMDSZ alapszabálya szerint a szövetséggel társult ifjúsági szervezetek delegálhatják a küldöttek 15 százalékát az RMDSZ áprilisi kongresszusára. A szövetség alapszabálya 15 százalékos részesedést biztosít a MIÉRT küldötteinek az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsában (SZKT) is.

 

Kép forrása: Antal Lóránt hivatalos Facebook-oldala

 

Hirdetés