Egyszerűbb lesz örökbe fogadni

Négyezer gyermek vár szülőre, 1700 család fogadhat most örökbe, mégis nehezen találnak egymásra.
Hirdetés

Egyszerűsíti az árva gyermekek örökbefogadási eljárásait, az erről szóló törvénytervezet jelenleg a kormánynál van – közölte csütörtökön Gabriela Coman. 

Egy gyereket csak meghatározott időre lehetett örökbe fogadhatóvá nyilvánítani, ha ez az időszak lejárt, akkor elölről kellett kezdeni a bonyolult eljárást. A tervezet szerint erre már nem lesz szükség, ugyanis az örökbefogadhatósági státus meghatározatlan időre fog szólni.
 
Ugyanígy az örökbefogadó szülők által elnyert bizonyítvány – amely feljogosítja őket adoptálásra – időtartamát is két évre hosszabbítják a korábbi egy év helyett. A szülők ugyanis arra panaszkodtak, hogy egy év alatt a lassú eljárások miatt nem jutnak oda, hogy akár egy gyereket bemutassanak nekik.
 
A külföldi örökbefogadás szabályai nem változnak – magyarázta a munkaügyi tárca államtitkára -, viszont egy gyereket már egy év után nemzetközileg adoptálhatóvá nyilváníthatnak az eddigi két év helyett. Tavaly több mint 820 gyereket fogadtak örökbe itthon, külföldi családokhoz 13 romániai gyerek került.
 
Jelenleg 4 ezer gyermeket nyilvánítottak örökbe fogadhatónak, de csak mintegy 1700 család nyerte el az engedélyt, amely feljogosítja őket adoptálásra. A négyezer gyerek közül 2140 7-13 év közötti, 1063 3-6 év közötti, 548 két évnél kisebb, 309 pedig 14-17 év közötti.
 
Az államtitkár szerint a legtöbb család két évnél fiatalabb, egészséges gyereket szeretne örökbe fogadni.

Hirdetés