Sokánt! Egy ortodox főpap védi a korruptakat!

A Bánság metropolitája nyilvánosan felajánlotta az üzletembereknek, gyónjanak nála bátran, mert nem fogja őket beköpni.
Hirdetés

A Bánság metropolitája, Ioan Selejan, akit Nicolae Corneanu halála után a múlt év végén választottak meg, napirenden van a politikai-gazdasági területen zajló összes letartóztatással. A metropolita a „tévés igazságszolgáltatás” révén tudomást szerzett azokról a gondokról, melyekkel a politikusok és az üzletemberek szembesülnek. Egy nemrég lezajlott találkozón, ahol mind üzletemberek, mind politikusok jelen voltak, a metropolita meglepő felhívást intézett az üzletemberekhez.

A Temes megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara (CCIAT) létrehozásának 165., tevékenysége újrakezdésének 25. és a Temesvári Regionális Üzleti Központ (CRAFT) megnyitásának 10. évfordulójába alkalmából tartott ünnepségen a meghívottként jelenlévő Ioan Selejan azt mondta az üzletembereknek, hogy vele nyugodtan megbeszélhetik üzleti gondjaikat,

nem kell félniük attól, hogy feljelentik őket a DNA-nál.

„Az üzleti világ egy minimális belső kiszámíthatóság nélkül nem tud lépni. A külső kiszámíthatóság egy másik komponens, melyet önöknek a vállalkozás-fejlesztés képletébe bele kell számítaniuk. Van még egy jelenség, mely felőrli a román üzleti környezetet, az a szó, megy „m”-mel kezdődik és „s”-sel végződik (megvesztegetés – a szerk.). Nem beszélhetek róla, mert most már néhány hete a DNA-s feljelentések légkörében élünk. Az én ajtóm nyitva áll önök előtt is, akik az üzleti világban mozognak, és ha nekem elmondják a gondjaikat, nem fogom feljelenteni önöket a DNA-nál, de azokat fel fogom jelenteni, akik megpróbálnak akadályokat gördíteni önök elé. Megmondom majd a harangozónak, hogy verje félre a harangokat a templomban, hadd hallja a világ, ha valaki akadályozná önöket, hogy termelői tevékenységüket végezzék”, idézett Selejan beszédéből a pressalert.ro.

Az üzletemberek el voltak ragadtatva a beszédtől

Az üzleti körökből származó források szerint a jelenlevők meglepődtek, hogy Selejan milyen könnyedén mondja ki a DNA szót. Annál is inkább, hogy azon a színpadon, amelyen a metropolita a beszédét mondta, jelen volt a Temes Megyei Tanács elnöke, Titu Bojin, aki ellen a DNA vizsgálatot folytat egy korrupciós ügyben, az eseményt pedig azt az intézmény szervezte, melynek Georgică Cornu üzletember az elnöke, aki ellen a DIICOT (Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Nyomozó Igazgatóság) folytat vizsgálatot egy adócsalási ügyben.

Ioan Stelejan metropolita üzenete jó fogadtatásban részesült: a hallgatóság tapsa percekig tartott. Az üzleti világból származó források szerint az üzenet Petre Romannak is tetszett, aki szintén jelen volt az eseményen, de aki azért azt elmondta, hogy őszentségének nem kellett volna a DNA kifejezést használnia. A CRAFT-ban megjelent üzletemberek a metropolita beszédét tartották a legjobbnak, e téren a magas egyházi vezető a helyi közigazgatás „nehézfiúit” is lekörözte.

Kinek a pap, kinek a papné

A Bánsági Metropolia képviselőit nem lehetett elérni, hogy „megfejtsék” Ioan Selejan üzenetét, de a CCIAT igazgatója, Florica Chiriţă szerint, az üzletemberek úgy értelmezték Ioan Selejan metropolita szavait, hogy egy olyan időszakban, amikor sok alaptalan feljelentés érkezik a DNA-hoz, az alaptalanul feljelentettek olyan bizalmas személyre lelhetnek a metropolitában, akihez úgy fordulhatnak, hogy nem kell a „besúgástól” félniük.

„Annak alapján, amit az esemény után az üzletemberek elmondtak, úgy vélem, ők úgy értelmezték, hogy őszentsége megfigyelte, sok feljelentés úgy születik egymás után, hogy nem ellenőrzik azokat. Az volt az üzenet, hogy (az üzletemberek – a szerz.) beszélhetnek róla, ha vannak gondjaik és a gondok nem valóságosak. Ha egy újságban az jelenik meg, hogy a cég ellopott nem tudom mennyit, és a vád nem igaz, akkor ezt megbeszélhetik vele. El kell tűnnie a hazugságnak. El kell majd tűnnie annak, ami nem igaz, és ami a DNA-hoz kerül. Nagyjából így értelmezték ők”, mondta a CCIAT igazgatója, aki még hozzátette, hogy minden jelenlévőt lenyűgöztek a metropolita gazdasági területtel kapcsolatos ismeretei.

„A gyónási titok szent”

Hirdetés

Az esemény nagy hiányzója éppen az egészségügyi gondokkal küzdő CCIAT-elnök, Georgică Cornu üzletember volt. Arra a kérdésre, hogy mit kellene tennie egy papnak, ha a gyónás alatt egy üzletember korrupciós tettről számol be neki, az üzletember az Adevărulnak azt mondta, hogy sohasem volt gyónni, bár segítette templomok felépítését abban az időszakban, amikor jobban mentek a vállalkozásai, de egy papnak meg kellene tartania magának a gyónás titkát. Ha Isten embere, akkor valószínűleg nem kellene feljelentenie. Ha ügynök, akkor elmegy és elmondja. Nincsenek elmélyült ismereteim a kérdésben, de tekintettel arra, hogy a gyónás egy bensőséges aktus, nem hiszem, hogy ezt meg kellene tennie”, mondta Georgică Cornu.

A Román Pátriárkia szóvivője, Constantin Stoica atya azt mondta, hogy „a gyónási titok szent és szükség esetén nagyon szigorú kánonok vannak”. „Ez az a titkos hely, ahol csak a pap, a bűnbánó és Isten van jelen. Minden ott marad. A gyónás titkát sohasem árulták el. Az szent”, mondta Constantin Stoica atya, aki semmilyen módon nem kívánta kommentálni a magas rangú egyházi vezető kijelentéseit.

Kicsoda Ioan Selejan

Ioan Selejan 1951. november 16-án született Pontoskőn (Bihar megye). 1971-ben végezte el a nagyváradi Constantin Brâncuşi Középiskolát; 1976-ban a bukaresti Berendezések és Automatizálás Kart; 1986-ban a craiovai Teológiai Szemináriumot; 1990-ben a nagyszebeni Ortodox Teológiai Egyetemet és 1991 és 1994 között a jeruzsálemi Biblia Intézetben szerzett diplomát. Doktori fokozatát bibliaismeretekből, egyiptológiából és orientalisztikából szerezte a jeruzsálemi Biblia Intézetben. Ioan Selejant 2014 decemberének közepén nevezték ki Temesvár érsekének és Bánság metropolitájának, Nicolae Corneanu helyére. Korábban, 1994-től Kovászna és Hargita püspöke volt. 1990 és 1994 között a Lainici-kolostor apátja volt, amikor a bányászok vezetőjének, Miron Cozmának lett a gyóntatópapja. 1999 januárjában Ioan Selejan közvetítésével született meg az úgynevezett „coziai béke”, vagyis akkor állapodtak meg a Miron Cozma által vezetett bányászok Radu Vasile kormányával és ezzel ért véget az utolsó bányászjárás.

A DNA a Bánsági Metropoliát környékezte

Paisie Lugojanul, a Bánsági Metropolia második embere egyike azoknak, akik nagyjából tisztában vannak a DNA-val. Paisie Lugojanul püspökhelyettes, valamint két pap és egy könyvelő ellen, akik mind a Temesvári Érsekséghez tartoznak, vizsgálat folyt egy kb. 20 millió eurós, POSDRU-n keresztül megvalósuló finanszírozási ügyben. Az egyházi személyeket sikkasztással és hivatallal visszaéléssel vádolták az „Oktatási központok interregionális hálózata” tervben. Gyakorlatilag e terven keresztül 16 szociális központot hoztak létre, ahol 500 Fehér, Maros és Temes megyei szegény gyermek kapott ennivalót, szociális segélyeket, de oktatási támogatást is.

A botrány azután robbant ki, hogy a Temes megyei központok több alkalmazottja, nevelők és szociális munkások 2012-ben bűnvádi feljelentéseket tettek a rendőrségen, azt állítva, hogy a magas rangú egyházi vezetők 500-500 lejt vontak le a bérükből, az Érsekségnek szánt adomány címén. A károsultak azt állítják, hogy a papok azért kérték tőlük a pénzt, hogy „folytatni lehessen a terveket”. Az eredetileg a DNA-nál lévő ügy a Temesvári Fellebbviteli Bíróság ügyészeihez került, akik úgy döntöttek, hogy Paisie Lugojanul ártatlan.

Hirdetés