310 millió eurót követel az állam a korruptaktól

Összesen ekkora értékű korrupciós károkozásban született jogerős ítélet, amit végre kell hajtani.
Hirdetés

A jogerős bírósági ítéletekben megállapított kárt, amit korrupciós bűncselekményekkel okoztak, be kell hajtani az elítélteken – jelentette ki kedden Laura Codruţa Kövesi, a DNA vezető ügyésze a főügyészség éves mérlegének bemutatása előtt. 

Összesen 310 millió euró értékben született már olyan jogerős bírósági végzés a DNA által indított korrupciós ügyekben, amely vagyonelkobzással, az okozott kár megtérítésével jár, és ezeknek érvényt kell szerezni, véli a főügyész. A DNA mérlegének tegnapi bemutatásán elmondta, ez az összeg az orvosok évi fizetését teszi ki.
 
A kár megtérítésével ráadásul nemcsak büntetni lehet hatékonyan, hanem hozzájárulna a megelőzéshez, elrettentene a korrupciós bűncselekményektől – mondta Kövesi. 
 
Tavaly a DNA 303 millió euró értékben foglalt le javakat, ez az intézmény évi költségvetésének a 13-szorosa. 2014-ben 150 millió euró volt ez az érték, ami viszont csak 4-5 év múlva lehet az állami vagyon része, miután jogerős ítéletek születnek azokban az ügyekben, amelyekben lefoglalták ezeket a javakat.
 
A kormány francia mintára létre fog hozni külön egy hivatalt a büntetőperek során elkobzott vagyontárgyak értékesítésére, hogy legalább 25 százalékra emelje a megtérített kár arányát, amely jelenleg rendkívül alacsony. Az új struktúra neve a Lefoglalt/Elkobzott Javak Kezelésének Országos Hivatala lesz, derítette ki a Mediafax hírügynökség.
 
Jelenleg az ilyen javak kezelését több hivatal végzi, de összehangolás és irányitás nélkül, ezért nagyon kevés pénz folyik be ebből az adóhivatalba. 2013-ban például 434 millió euró értékben foglaltak le javakat, de a ténylegesen elkobzott javak értéke az adóhivatal kimutatása szerint mindössze 7,6 millió euró volt.

Hirdetés