Végre egy kosztümös magyar sorozat: indul a Kossuthkifli

Fehér Béla történelmi kalandregényéből Rudolf Péter forgat hatrészes szériát a közmédiának.
Hirdetés

A Kossuthkifli stílusosan március 15-én debütál a megújuló Duna csatornán. Az epizódonként 53 perces, kosztümös szériát beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a Kossuthkifli olyan szerepet fog betölteni, mint egykor A Tenkes kapitánya vagy A kőszívű ember fiai. Megjegyezte: a történelmi sorozattal a közmédia hosszú kihagyás után folytatja tévéfilmes hagyományait.

Elmondta, hogy a széria költségvetése 816 millió forint volt, ebből 505 millió forintot állt az MTVA, 100 millió forinttal pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a sorozatot. Mintegy 200 millió forint pedig szponzorok felajánlásából származik. A vezérigazgató hangsúlyozta: terveik szerint a közmédia többször is műsorra tűzi a Kossuthkiflit, amely először a megújuló Dunán lesz látható március 15-én. 

A szériát Rudolf Péter rendezi, akit eddig inkább színészként ismerhetett a nagyközönség. A főbb szerepekben Haumann Pétert, Trokán Nórát, Lengyel Tamást, Reviczky Gábort, Kőszegi Ákost, Kálloy Molnár Pétert és Nagy-Kálózy Esztert láthatjuk. 
 
Az adaptáció alapjául szolgáló Fehér Béla-könyv utánozhatatlan humorral, egyszerre Jókai-paródiaként és ízig-vérig izgalmas történelmi kalandregényként idézi meg az 1848-as forradalom és szabadságharc világát, sőt – filmes eszközökkel talán ezt a legnehezebb visszaadni – gasztronómiai traktátusként is figyelemre méltó. Arról nincs hír, hogy vacsoraidő előtt vagy után vetítik.
 
Addig is íme az előzetes: 
 

Hirdetés