Agyonlőtték Putyin legnagyobb kritikusát

Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt szombatra virradóra lőtték le Moszkvában. Kitervelt leszámolás lehetett.
Hirdetés

Jelena Alekszejeva belügyi szóvivő szerint Nyemcov egy hölggyel sétált az orosz főváros egyik hídján, amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba. Orosz hírügynökségek a rendőrségre hivatkozva közölték, hogy Nyemcov, röviddel a gyilkosság előtt, a Vörös téren lévő GUM bevásárlóközpont egyik éttermében vacsorázott az ukrán hölggyel, majd sétálni indultak. A merénylők egyik cinkostársa feltehetően az étteremtől figyelte őket, továbbította társainak az információkat, vagyis a gyilkosságot alaposan megtervezték.

A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettes kézre kerítésére. Az 56 éves politikus az RPR-Parnasz párt társelnöke, korábban miniszterelnök-helyettes volt, keményen bírálta Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, akik nem értettek egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott. Állítólag éppen arra készült, hogy

bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő „hidacska” volt, amelyet a gyilkosok leromboltak.  Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Nyemcov hazafi és Ukrajna „nagy barátja” volt.

Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot a gyilkosság felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást. Az orosz elnöke leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése „minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt”. Putyin mély részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak. Együttérzését fejezte ki Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is.

Hirdetés

Fotó: nbcnews.com

Barack Obama amerikai elnök elítélte a „brutális” merényletet – közölte pénteken a Fehér Ház. Az amerikai elnök felszólította az orosz kormányt, hogy folytasson le „gyors, pártatlan és átlátható” nyomozást, és állíttassa bíróság elé a tetteseket. Obama közölte, hogy csodálta Nyemcov bátorságát, és a korrupció elleni harcban tanúsított eltökéltségét. „Nyemcov saját országa állhatatos védelmezője volt, és honfitársai olyan jogaiért küzdött, amelyek minden embert megilletnek” – mondta Obama.

Hirdetés