126 településen nem lakik senki

Elkészítették a romániai fantomtelepülések térképét. Ezekben a falvakban 2011-ben senkit sem kaptak otthon a népszámlálók.
Hirdetés

 Hargita megyéből négy, Kovászna megyéből egy falu került fel Románia 126 „fantomtelepülésének” interaktív térképére, amelyet programozók, szoftvermérnökök és grafikusok egy csoportja készített el – írja a maszol.ro. 

Ezeknek a településeknek a 2011-es népszámlálás szerint lakosa nincs, de postai irányítószáma van. Esetenként állatállománya is. Olyat is találtak, ahova céget jegyeztetett be valaki, de már nem lakik ott senki. A települések vagy elnéptelenedtek, vagy vízgyűjtő tavat, esetleg zagytározót létesítettek a helyükön, és elöntötték őket, a különböző nyilvántartásokból viszont nem törölték őket.
 
A térképre vetített fantomtelepülések listáját a készítők elküldték a statisztikai intézetnek, adóhivatalnak, kataszteri hivatalnak azzal a megjegyzéssel, hogy az adatokat ugyan hivatalos forrásokból mazsolázták ki, de nem biztos, hogy mind valós. Bárki észrevételét szívesen veszik, ha adatokat szeretne javítani, kiegészíteni, a pontosságukhoz hozzájárulni.
 
A térkép Szatmár megyében négy, Bihar megyében egy, Szilágy megyében kettő, Kolozs megyében hét, Maros megyében tíz, Fehér megyében tizenkettő, Hunyad megyében hat, Temes megyében négy ilyen falut tüntet fel. 
 
Az egyik székelyföldi településsel a közeli önkormányzatnak tervei vannak, ezekről az alábbi linken olvashat bővebben.

Hirdetés