Szabadulhat Bolíviában Tóásó Előd

Ejtették a terroristavádat a közel hat éve Dél-Amerikban raboskodó szovátai férfi ellen.
Hirdetés

Fegyveres felkelésben való részvételért ítélték öt év tíz hónap börtönbüntetésre Tóásó Elődöt a bolíviai La Pazban péntek este. A büntetés pontosan annyi, amennyit a szovátai származású férfi előzetes fogva tartásban letöltött, így nemsokára szabadulhat. A terroristavádat ejtette a bíróság.

Tóásó mellett Maro Tadic horvát-bolíviai állampolgárságú üzletembert, illetve Jan Kudelka bolíviai állampolgárt ítélték el, de egyiküknek sem kell tovább raboskodnia.

A bolíviai terroristaügy 2009 áprilisában robbant ki, miután a Santa Cruz-i Las Américas szállodában

kommandósok lelőttek három személyt

– a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, a szovátai származású Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert –, és őrizetbe vették Tóásót és Tadicot.

A bolíviai hatóságok szerint a csoport terrorcselekményekre készült, céljuk az volt, hogy meggyilkolják Evo Morales államfőt és előkészítsék Bolíviai kettészakítását.

Hirdetés

Az eljárás során tapasztalt törvénytelenségek miatt az ügy kivizsgálásával megbízott főügyész, Marcel Soza közben Brazíliába menekült és menedékjogok kért. Soza szerint a Santa Cruzban történteket a bolíviai kormány rendezte meg, az európaiakat pedig

venezuelai kommandósok ölték meg.

Tóásó Elődöt annak ellenére tartották fogva több mint öt évig La Pazban, hogy a bolíviai törvények szerint legalább két éve szabadlábon kellene lennie. Ügyében felszólalt az ENSZ, az Európai Parlament és más nemzetközi szervezetek is.

(fotó: Facebook)

Hirdetés