Egyelőre nincs gyógyszer a magyar gyógyszerészképzésre

Továbbra is bizonytalan a MOGYE-n zajló magyar nyelvű gyógyszerészképzés jövője.
Hirdetés

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa hétfő délután ült össze, hogy – egyebek mellett – döntsön a magyar tannyelvű gyógyszerészképzés sorsáról. Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője a Krónika megkeresésére közölte: a gyűlésen mindössze annyi történt, hogy Constantin Copotoiu, a szenátus elnöke elmondta, milyen lehetőségek adottak az akkreditálásra.

Két lehetőség van: a közös akkreditáció, vagy a külön, de ideiglenes akkreditáció. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem tekintenek az 1948-ban létrehozott magyar gyógyszerészképzés jogutódjaként a magyar tagozatra, ez pedig csúsztatás. A magyar tagozat álláspontja szerint ideiglenes akkreditációt az újonnan létesített fakultások kapnak, nekik is jár a végleges akkreditáció, mint ahogy a román tagozatnak.

A Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökséghez (ARACIS) benyújtott akkreditációs kérelem iratcsomója ugyanaz volt, mint a román tagozaté, ezért is érthetetlen, miért alkalmaz más mércét a magyarokkal szemben az ügynökség. Szabóék nyílt levélben kérik az oktatási minisztérium álláspontját kikérni, ugyanis az eddigi megkereséseikre nem érkezett válasz a tárcától.  

Hirdetés