Merényletek Koppenhágában

Egy férfi két helyszínen is lövöldözni kezdett, két embert megölt. Majd vele is végeztek.
Hirdetés

Két helyen is lövöldözni kezdett szombaton, illetve vasárnap hajnalban egy férfi Koppenhágában, két személyt megölve, többet pedig megsebesítve. A férfit végül vasárnap reggel a dán főváros egyik pályaudvarának közelében lelőtték a rendőrök, miután tüzet nyitott rájuk.

A két korábbi lövöldözésben – amelyek egyikét egy kulturális rendezvényen, a másikat egy zsinagógánál követték el – két polgári személy meghalt, és öt rendőr megsebesült. A tettesek elmenekültek, kilétük ismeretlen.

A pályaudvari incidens közvetlen előzménye, hogy a rendőrség megfigyelés alá vett egy épületet. A helyszínen megjelent egy férfi, akit a rendőrök igazoltatni akartak. Ekkor a férfi azonnal lőtt, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet. A tűzpárbajban rendőrnek nem esett bántódása – közölte a rendőrség a Twitteren.

Rendezvény a szólásszabadságról

Először szombat délután lövöldözött egy férfi egy koppenhágai kulturális központ kávézójánál, ahol rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. Az eseményt az a svéd karikaturista vezette, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. A lövések következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

A tettes a kávéház ablakain keresztül lőtt a bent ülőkre, és szemtanúk szerint be is akart hatolni, de ez nem sikerült neki. Az esemény biztonságára ügyelő rendőrök viszonozták a tüzet, de a támadónak sikerült egy személyautón elmenekülnie. A rendőrség az autót később üresen megtalálta Koppenhága északi részén. Kiderült, hogy a gépkocsit a tettes ellopta. Korábbi jelentések szerint a támadónak volt egy tettestársa, de a rendőrség megerősítette, hogy a szemtanúk vallomásai alapján csak egy támadó volt, akiről készült fénykép egy parkolóban. A rendőrség nyilvánosságra hozta a képet, amelyen a körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

A rendőrség szerint a 40 éves férfi, aki életét vesztette, a rendezvény egyik résztvevője volt. Személyazonosságát nem közölték.
 

Másodszor egy zsinagógánál lövöldözött

Egy embert halálosan megsebesítettek a fején, és két rendőr is megsebesült hajnalban egy zsinagógánál – jelentette később a dán rendőrség.

Hirdetés

A hatóságok akkor még nem tudták megmondani, hogy az újabb támadás összefüggésben volt-e a szombat délutáni lövöldözéssel. A zsinagógához a lövöldöző a jelentések szerint gyalog érkezett, majd hasonló módon elmenekült a helyszínről.

A TV2 dán tévé később azt jelentette, hogy a zsinagógánál éjfél után egy-két órával történt támadás halálos áldozata az imaház egy fiatal zsidó biztonsági őre volt. A tévével Dan Rosenberg Asmussen, a helyi zsidó közösség elnöke közölte ezt. „A zsidó közösség tagja volt, és ellenőrizte azokat, akik egy bár micvá avatóünnepségre érkeztek a zsinagógába” – mondta Asmussen. A támadó feltehetőleg be akart jutni az épületbe, ahol már mintegy 80 ember tartózkodott. A januári párizsi terrorista merényletek hatására a dániai zsidó közösség megerősítette biztonsági intézkedéseit – tette hozzá a közösségi elnök. A biztonsági őr néhány órával a támadás után belehalt sérülésébe.
 

Terrortámadásnak minősítették
 

A kulturális központnál délután lezajlott lövöldözést a kormány terrortámadásnak minősítette. Vasárnap hajnalban az amerikai kormányzat és a NATO főtitkára is elítélte a koppenhágai támadásokat.

A 68 éves Lars Vilks már számos halálos fenyegetést kapott azóta, hogy 2007-ben kutyaként ábrázolta Mohamedet. A mostani első támadásnak is nyilvánvalóan ő volt a célpontja. Az előadás címe egyébként Művészet, blaszfémia és kifejezési szabadság volt. A második támadás idején a zsinagógában épp egy bár micvára, nagykorúvá avató szertartásra gyűltek össze mintegy nyolcvanan.
 

Hirdetés