Dan Tănasă: miért Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes?

Hát mert törvényesen ez a neve, azért.
Hirdetés

Levélben kért magyarázatot a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes elnevezéséről a feljelentéseiről elhíresült Dan Tănasă.

A sepsiszentgyörgyi származású, külföldön élő Tănasă azt firtatja, hogy mi a törvényes alapja annak, hogy a hivatásos táncegyüttes ezen a néven működik.

Füleki Zoltán, a néptáncegyüttes igazgatóhelyettese szerint a válasz elkészült és elküldik Tănasănak. A válasz szerint az  intézmény-létrehozási jogkört a fenntartó gyakorolja, és a névadás is hozzá tartozik. A csíkszeredai városi önkormányzat 1999-ben vette át a megyei vezetéstől az együttes fenntartását, amely akkor a Hargita Állami Székely Népi Együttes nevet viselte.

„A fenntartó önkormányzat jogosan kifogásolta, hogy ha már állami pénzt nem kap az együttes, akkor ne legyen ez a neve” – mondta Füleki a Székelyhonnak.

Az igazgatóhelyettes szerint amikor az együttes 2000-től kezdődően több világkiállításon, Hannoverben, Zaragozában, Sanghajban, majd Koreában képviselte Romániát, senkinek, még a szerződést aláíró külügyminisztériumnak sem volt kifogása a névvel kapcsolatosan.

Hirdetés

(fotó: hargitatanc.ro)

 

Hirdetés