Nem Markó, hanem a Mikó-ügy mellett áll ki Budapest

Rosszul fogalmazott az ügyvéd. A magántulajdon államosítása elleni küzdelembe viszont beleállt a magyar kormány.
Hirdetés

Cáfolta a Krónikának Markó Attila RMDSZ-es képviselő, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő személyes védelmét élvezné Magyarországon az ellene zajló romániai ügyészi eljárás során. Markó ügyvédje, Eugen Iordăchescu hétfőn a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva fogalmazott úgy, hogy Markó Budapesten tartózkodik, ahol a magyar miniszterelnök személyes védelme alatt áll.

Ez egy szerencsétlen megfogalmazás az ügyvéd részéről. Természetesen nem személy vagy személyek, hanem az ügy mellett áll ki Magyarország.

Ezt ugyan ki is fejtette az ügyvéd, de szerencsétlenül indított, ezért tekerték ki” – fejtette ki Markó. Hozzátette:

a kiállás és a támogatás az ügyre, azaz a Mikó-per strasbourgi előkészítésére vonatkozik.

Mint azt megírtuk, Robert Cazanciuc román igazságügy-miniszter az ügy kapcsán azt mondta: Románia nem alkuszik Markó kiadatásáról, mivel az EU tagállamait az uniós jogszabályok kötelezik egy másik tagállam kiadatási kérelmének teljesítésére. Bukarest ugyanakkor eddig nem kérte Markó kiadatását.

Mint ismeretes, Markó két bűnvádi eljárásban is érintett. Tavaly jogerősen három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mivel a bíróság szerint a restitúciós bizottság tagjaként jogellenesen döntött a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról a református egyháznak.

Emellett azzal gyanúsítják, hogy 2011-ben a restitúciós testület tagjaként közreműködött abban, hogy egy bukaresti telek után törvénytelenül, valós árának háromszorosát fizessék ki kárpótlásként egy igénylőnek. Emiatt a DNA kérte a képviselőháztól Markó letartóztatásának jóváhagyását, aminek az alsóház eleget is tett. Markó ugyanakkor már bizonyította, hogy nem is vett részt az ominózus ülésen.
 

Hirdetés