RMDSZ: a szólásszabadság azt jelenti, hogy a bírói ítéleteket is lehet kommentálni

Ez a reakció arra, hogy az igazságszolgáltatási tanács nekiment a bíróságot ekéző Kelemen Hunornak.
Hirdetés

Értelmezhetetlennek és indokolatlannak tartja az RMDSZ a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) vizsgálódását Kelemen Hunor Nagy Zsolt ítéletére vonatkozó kijelentései miatt. „A Bírósági Felügyelet kezdeményezése megkérdőjelezi a szólásszabadság elvét, annak a szólásszabadságnak az elvét, amiért Franciaországban néhány héttel ezelőtt a világ vezetői utcára vonultak és követelték annak betartását” – így értékelte Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára kedden a CSM kezdeményezésére indult kivizsgálást.

„A szólásszabadság egy demokráciában azt jelenti, hogy szabad szólni, bármiről szabad beszélni, a jó és a rossz dolgokról egyaránt. Egy diktatúrában pedig bármiről szabad beszélni, ami megfelel a hivatalos retorikának, a szigorú előírásoknak. Utoljára, amikor a Románia alkotmányát olvastam, úgy tűnt, hogy ebben az országban demokrácia van, persze az nem biztos, hogy működik is”– hangsúlyozta Kovács Péter.

A főtitkár határozottan állítja, Kelemen Hunor szövetségi elnök a nyilatkozata által nem befolyásolt senkit, nem gyakorolt nyomást senkire, nem húzott a háttérből szálakat, egy végleges bírósági határozatot tudomásul vett, de elmondta róla az álláspontját – mint ahogyan a Szövetség sok más politikusa is, illetve olyan közvélemény-formálók, akik ismerik, hogy milyen hihetetlen visszaélés történt Nagy Zsolt ügyében.

Kovács Péter szerint a CSM egy politikai állásponttal kapcsolatosan vizsgálódik, azonban amikor a vizsgálati anyagok különböző perekben kiszivárognak a médiába, akkor egyetlen egy ügyészt sem vonnak felelősségre, egyetlen egy ügyésztől sem kérdik meg, hogy történhet az, hogy Romániában az igazságszolgáltatás egyet jelent a médiacirkusszal, hogy Romániában valakit először a médiában a közvélemény ítél el és csak ezután hoz a bíróság határozatot.

Hirdetés

„Nem fogunk hallgatni, amikor valakit igazságtalanul börtönbe zárnak, amikor visszaállamosítás történik ebben az országban, akkor sem fogunk hallgatni, amikor egy politikusunkon a DNA egy olyan döntést kér számon, amely meghozatalában nem is vett részt. És akkor sem fogunk hallgatni, amikor terrorizmus vádjával vizsgálják az RMDSZ politikusát, és még akkor sem fogunk, amikor a himnusz eléneklése vagy a magyar nemzeti szimbólumok használata miatt tapasztalunk visszaéléseket” – jelentette ki a Szövetség főtitkára.

Mint ismeretes, a CSM arra szólította az alárendeltségébe tartozó ellenőrző testületet, vizsgálja ki, hogy Kelemen kijelentései, amelyekben megalapozatlannak nevezte az egykori távközlési miniszter elleni, négyéves letöltendő szabadságvesztésről szóló ítéletet, sértik-e az igazságszolgáltatás függetlenségét.
 

Hirdetés