Választási szövetséget ajánl az MPP-nek Szilágyi Zsolt

Mivel a fúzióhoz nem elég zökkenőmentes a viszony.
Hirdetés

Munkát, fegyelmet és rendet akar az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP) Szilágyi Zsolt, a párt szombaton megválasztott elnöke.
Szilágyi Zsolt hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta, a párt legfontosabb célja a sikeres szereplés a 2016 nyarán tartandó romániai önkormányzati választásokon.

A sikeresség érdekében pedig a munkának, a fegyelemnek és a rendnek kell meghatároznia ezentúl a párt működését. „Határidő, felelősség, munka” – ezeket a jelszavakat fogalmazta meg új elnök.

Hozzátette, már hívta is Biró Zsoltot, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét, hogy a két párt választási szövetségéről kezdjen tárgyalásokat vele, és várja Biró Zsolt visszahívását. Úgy vélte, a választási szövetség azért lenne jó az erdélyi magyar „nemzeti oldal” számára, mert a bizalmatlanság miatt a két párt fúziója nehezebben megvalósítható.

Az EMNP olyan választási szövetségre gondol, amelynek a vezetőségében paritásos alapon lennének jelen az EMNP és az MPP politikusai, a szövetség vezetését pedig egy olyan köztiszteletben álló személyre bíznák, aki közvetlenül egyik párthoz sem kötődik. „Mi Gergely Istvánra, a csíkszeredai Csibész Alapítvány elnökére gondoltunk” – jelentette ki Szilágyi Zsolt.

Az EMNP elnöke arról is beszámolt, hogy a hét végi országos küldöttgyűlés a vasárnap hajnali órákban csaknem konszenzussal választotta meg a párt héttagú elnökségét. Ebben felerészben vannak jelen a régi elnökség tagjai, és felerészben a megújulást képviselő politikusok. Alelnökké választották Zatykó Gyula korábbi partiumi régióelnököt, Zakariás Zoltánt a választmány korábbi elnökét, Toró T. Tibor korábbi elnököt, aki a párt stratégiai bizottságát vezeti majd. Új erőként kerül a testületbe a kolozsvári Mátis Jenő, a kézdivásárhelyi Johann Taierling és a gyergyószárhegyi Kolcsár András.

Újságírói kérdésre Szilágyi Zsolt azt is elmondta, az ellenjelöltek visszalépése után egyedüli jelölt volt a pártelnöki tisztségre, és a küldöttek 82 százaléka szavazott bizalmat neki. Az MTI kérdésére ezt úgy értelmezte, hogy a küldöttgyűlés nem fogadta el a Toró T. Tiborral együtt felajánlott lemondásukat.

Hirdetés

„Azért ajánlottuk fel a lemondásunkat, hogy a párt legmagasabb döntéshozó testülete mondhasson véleményt az elnökválasztáson elért eredményről. A küldöttgyűlés most azt mondta, hogy nem fogadja el a lemondásokat, és nem gondolja azt, hogy az elért eredmény csúfos volt. Azt mondta, hogy az államelnökjelöltnek nem távoznia kell a párt vezetéséből, hanem neki kell vezetnie a pártot. A volt elnöknek pedig alelnökként szavazott bizalmat” – magyarázta Szilágyi Zsolt.

Toró T. Tibor volt elnök és Szilágyi Zsolt volt alelnök és államfőjelölt tavaly novemberben mondott le tisztségéről, azt követően, hogy a romániai államfőválasztáson Szilágyinak a magyar jelöltekre leadott szavazatok 14 százalékát sikerült megszereznie.

A párt ezzel megőrizte a korábbi választáson mért támogatottságát, de a vezetők úgy ítélték meg, hogy a várakozásaikhoz képest rossz eredményt értek el.

 

Hirdetés