Ügynökmentes médiát akar a köztévé elnöke

És erről levélben tájékoztatta a SRI ügyvezetőjét.
Hirdetés

A Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatója, Stelian Tănase felszólította szerdán a belföldi hírszerzést, vonja vissza titkos ügynökeit az intézményből, miután a hírszerzés időközben lemondott vezetője elismerte a nyilvánosság előtt, hogy a médiában is vannak beépített emberei.

George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója kedden nyújtotta be lemondását, amit Klaus Johannis államelnök el is fogadott. Maiort az elmúlt napokban egyebek mellett azért bírálták, mert egy interjúban arról beszélt, vannak beépített ügynökei a médiában a hírszerzésnek. Tănase szerint a közmédiának független intézményként kell működnie, amely korrektül és pártatlanul tájékoztat.

A köztelevízió vezetője levélben intézte a felszólítást Florin Coldeának, aki ideiglenesen vezeti a román belföldi hírszerzést. „George Maior legutóbbi nyilatkozatai alapján kérem, azonnal rendelje el beszervezett ügynökök visszavonását a TVR-ből” – írta Tănase a levélben.

Hozzátette: már tavaly szeptemberben felszólította a köztelevízió igazgatótanácsában lévő személyeket, hogy amennyiben fedett ügynök van közöttük, vonuljanak ki az intézményből.
Maior a vitatott interjúban kijelentette: a médiában vannak fedett ügynökei a hírszerzésnek, „akárcsak más demokratikus államokban”.

Hirdetés

A köztelevízió vezérigazgatója mellett kilenc médiaegyesület is kérte  a hírszerzést, vonja ki ügynökeit a médiából. Azt javasolták a parlamentnek, foglalják bele a nemzetbiztonsági törvényekbe, hogy a hírszerzés többet nem szervezhet be médiában dolgozókat.

 

Hirdetés