Több száz diák érkezik Kolozsvárra a Kárpát-medencéből

Itt tartják ugyanis Magyarország legnagyobb tudományos rendezvényét.
Hirdetés

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) történetében először tartják Magyarország határain kívül a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció (azaz a FiFöMa) rendezvényét, idén április 15-18. között. Erről Horváth Ákos, az ELTE oktatója, Soós Anna, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának és Rés Konrád, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke beszélt az esemény keddi beharangozó sajtótájékoztatóján.

Az OTDK – amely Magyarország legnagyobb tudományos rendezvénye – hat évtizedes múltra tekint vissza, és a tehetséges alkotó fiatalok színvonalas bemutatkozási lehetőségének számít. 

Node lássuk a számokat: a Kolozsváron zajló konferenciára 336 dolgozattal 350 diák regisztrált, a dolgozatokat 120 zsűritag bírálja majd el, a szervezők összességében 600 fölötti érdeklődőre számítanak Magyarországról és a vele szomszédos országok magyarlakta területeiről.
 
A rendezvény szakmai szervezője egyébként a BBTE, szakmai társszervezője a Sapientia, de a szervezésből a KMDSZ is kiveszi a részét. A FiFöMa szekció fővédnöke Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.
 
Kolozsvár tehát magyar vonatkozásban is valódi ifjúsági főváros lesz 2015 áprilisában: a szervezők ezzel a nagyszabású rendezvénnyel szeretnének hozzájárulni az Európai Ifjúsági Főváros cím színvonalának emeléséhez.
 
Fotó: Oláh-Badi Levente

Hirdetés