Románia: Amerika cerberusa

Az oroszok mégis tartanak Romániától. Mert harapós kutya. És amerikai fogsora van.
Hirdetés

„Bukarest, Washington balkáni cerberusa” – ez a címe a közvetlenül a Kreml által ellenőrzött orosz Szputnyik (volt Ria Novosztyi) hírügynökség elemzésének az Egyesült Államok és Románia közötti kapcsolatról, tekintettel arra, hogy a bukaresti politikai erők úgy döntöttek, növelik a hadsereg költségvetését, amely 2017-től a GDP 2 százaléka lesz.

Az orosz hírügynökség azt állítja, az amerikai hadsereg jelenlegi tervei megdöbbentően hasonlítanak Adolf Hitler elképzeléseire, aki 1941-ben három „tengely” mentén indított villámháborút a Szovjetunió ellen. „Az AEÁ ma három tengelyen gyakorol óriási nyomást Oroszországra: északon a balti országokon keresztül, középen Lengyelországon, délen pedig Románián keresztül”, írja a cikk szerzője. A déli tengely pedig szüntelenül erősödik.

A román hadsereg felszerelése

Az oroszok elemzése a felszerelések felsorolásával folytatódik, melyeket a román hadsereg korszerűsíteni fog. Nem feledkeznek meg annak megemlítéséről sem, hogy már most is folyamatban van F-16-os vadászgépek beszerzése, és a román tisztek az Egyesült Államokba és más NATO-országokba mennek majd kiképzésre. Azt viszont a cikk szerzője nem mondja el, hogy a légierő használt gépeket kap, és a portugál kormánytól vásárolták azokat. Az orosz hírügynökség által jelzett fő gond azonban a hírközlési rendszer teljes felújítása és a szovjet felszerelések amerikai BRASS-rendszerekre való cseréje, de az is, hogy Románia előkészíti a terepet az amerikai rakétaellenes pajzs déli komponenseinek megvásárlásához és az első Aegis-rakéták idei deveselui telepítéséhez. Más szóval, állítja az orosz újságíró, Románia nem egyéb, mint egy katonai bázis az Egyesült Államok számára, mert amerikai katonák fognak itt állomásozni, akik Washington kívánságai szerint bármikor „humanitárius beavatkozásokat” indíthatnának Bukarest szomszédai ellen.

A cikk szerzője csak Victor Ponta kormányfő költségvetés-emeléssel kapcsolatos nyilatkozatát ismerteti: „Az ország az idei évtől kezdve fokozatosan növelni fogja a katonai kiadásokat: már csaknem 1,4 milliárd eurót biztosítunk erre a célra, ami komolyan érintette az országos költségvetést. Az indokolás – az ukrán válság.” Nem említi azonban, hogy Klaus Johannis elnök minden parlamenti pártot meghívott Cotroceni-be a védelmi paktum aláírására.

Románia földrajzi helyzete adu az amerikaiak számára

Az elemzés szerzője szerint Románia földrajzi helyzete miatt vált rendkívül érdekessé az amerikaiak számára, és nem a bukaresti hatóságok utóbbi 10 évben kifejtett politikája következtében. „Az AEÁ-nak katonai kontingensek elhelyezési platformjaként van szüksége Romániára, de politikái megvalósítását szolgáló eszközként is.” Azt viszont az oroszok nem mondják el, hogy Traian Băsescu volt elnök újította meg az Orosz Föderációval meglévő kapcsolatokat, és szintén ő irányította Románia külpolitikáját Nyugat-Európa és Amerika felé.

Az orosz újságíró elmagyarázza az AEÁ 90-es évekbeli politikáját, amikor „a volt szovjet országok demokratizálását célzó amerikai modellről” és a nyugati gazdasági rendszer átvételéről beszéltek. Amikor „az amerikai hegemónia egyes államok ellenállásával, vagy versenytársakkal szembesült”, az AEÁ áttért a „hullámszerű” megközelítésről a „támogatói pontok” létrehozására. Az Európai Uniónak egyszerűbbé kellett volna tennie Amerika ellenőrzési folyamatát, de miután eltűnt „a szovjet fenyegetés, Európa partnerséget alakított ki a kontinens keleti részével, Oroszországgal és Ázsiával. És ez nem tetszett Washingtonnak.”

Miként ellenőrzik Európa keleti részét

Hirdetés

És bár szembekerült a nyugati államokkal, Amerika megpróbálta az új Európa államain keresztül ellenőrizni az Európai Uniót. „Az EU-taggá vált balti országok, továbbá Lengyelország és Románia nemcsak részévé váltak az európai döntéshozatali folyamatnak, de az AEÁ követelésére akár akadályozhatták is azt.” Ezért, írja még a szerző, ezeknek az országoknak az EU-hoz tartozása Washingtonnak fontosabb, mint saját maguknak. Az AEÁ-nak Amerika brüsszeli szócsöveként van szüksége Romániára. Döntések ellenőrzése és olyan határozatok megvétózása lenne a cél, melyek nem tetszenek az AEÁ-nak, vagy nem kedveznek neki.

Miért fontos Románia az Egyesült Államok számára

Az orosz hírügynökség azt állítja, hogy Bukarest azért fontos regionális szinten, mert Romániának olyan szomszédai vannak, melyek az Orosz Föderációval meglévő kapcsolataik miatt gondokat okozhatnak Amerikának. Románia összes szomszédja „érdekes” az AEÁ számára, és Románia nélkül képtelenség lenne úgy „megoldani a gondokat”, ahogy azt Washington akarja. Éppen azért állomásoznak amerikai csapatok Romániában, állítja a szerző, hogy azonnal közbeléphessenek Románia bármelyik szomszédja ellen.

Magyarország esete már ismert. Budapest „stratégiai alternatívát keres a Németországgal szembeni totális alávetettségre és ez az óhaj visszhangra talált Moszkvában”, Szerbia „történelmileg és kulturálisan közel áll Oroszországhoz”, Bulgáriát „Oroszország trójai falovának tartják az Európai Unióban”, míg Moldova Köztársaság és Ukrajna olyan országok „ahol nyílt harc zajlik az amerikai dominancia bevezetéséért”.

Az orosz hírügynökség azt a következtetést vonja le, hogy Románia elengedhetetlen szövetséges az AEÁ számára. Románia nélkül „Európa több kulcsfontosságú régiója nem állhatna amerikai ellenőrzés alatt”, ami azt jelentené, hogy „Európa ezáltal a maga útját követné kelet felé, ami teljes mértékben elfogadhatatlan Washington számára”, állítja az orosz hírügynökség.

Hirdetés