Johannis tovább szigorítaná a Moszkva elleni szankciókat

Mert kizárólag Oroszországot tartja felelősnek az ukrajnai helyzetért.
Hirdetés

Klaus Johannis államfő szerint indokolt az Oroszország ellen bevezetett szankciók fenntartása, és azok szigorítását is fontolóra kell venni, ha Moszkva továbbra sem hajlandó hiteles módon segíteni a további vérontás megelőzésére irányuló politikai megoldás megtalálását.

Johannis első ízben tett közzé hétfőn hivatalos állásfoglalást az ukrán válsággal kapcsolatban decemberi hivatalba lépése óta.

„Csatlakozom az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok képviselőihez, amikor gyilkosságnak minősítik a mariupoli civil lakosság elleni támadást. Ezért nemcsak az ukrajnai szakadárokat terheli a felelősség, hanem a felfegyverzésükben részt vevő Oroszországot is, amely nem a konfliktus megelőzésére használja befolyását” – fogalmazott az államfő.

Rámutatott: Románia támogatja Kijevet, hogy valóra válthassa európai, euroatlanti integrációs célkitűzéseit, és elítéli Ukrajna területi épségének, illetve szuverenitásának megsértését.

Hirdetés

Johannis elődje, Traian Băsescu volt államfő az ukrajnai válságért következetesen Moszkvát tette felelőssé, és azzal vádolta Putyin elnököt, hogy a volt Szovjetunió határait akarja helyreállítani.

 

Hirdetés