Ünnepelhetik a románok Szentgyörgyön Moldva és Havasalföld egyesülését

Bár Erdélynek sok köze nincs hozzá.
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi városháza jóváhagyta a január 24-i román felvonulást, amely engedélyezésére a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma nyújtott be kérést – közölte Antal Árpád polgármester. Úgy véli, ha a helyi románság képviselői vonulnak fel a város főutcáján, azzal nincsen semmi gond, de ha más régiókból érkező honfitársaik fognak itt ünnepelni, az már zavaró. Azt is furcsának tartja, hogy Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóját a „hazafias” románok épp Sepsiszentgyörgyön szeretnék ünnepelni, de úgy véli, ahogy március 15-én a magyarság is az utcán ünnepel, úgy a románoknak is meg kell adni ugyanerre az engedélyt.

Mint ismeretes, a románok 150 méteres piros-sárga-kék zászlóval „ünnepelnek” a 75 százalékban magyarlakta városban. Az ötlet egy helybeli középiskolástól származik, aki tavaly március 15-én román zászlóval jelent meg a központban, és emiatt többször is megfenyegették a Facebook-oldalán, most azonban arra szólította fel a hozzá csatlakozó „románokat és nem csak”, hogy legyenek jók, boldogok és nyugodtak. „Bármilyen olyan megnyilvánulás vagy üzenet, ami más nemzet vagy személy ellen irányul, a törvény szerint büntetendő. Meg kell mutatnunk mindenkinek, hogy békés és barátságos emberek vagyunk. Mindenkit nagy örömmel várunk az ünnepségre” – írja a fiatalember.

Kezdeményezését a Hargita és Kovászna megyei románok civil fóruma nevű szélsőségesen magyarellenes szervezet is felkarolta.
 

Hirdetés