Korrupcióval gyanúsítanak egy alkotmánybírót

FRISSÍTVE - Toni Greblă volt szociáldemokrata szenátort be is vitte kihallgatásra a DNA. Állítólag még szenátorként vesztegették meg, többek között egy BMW-vel.
Hirdetés

Korrupció gyanúja miatt kihallgatásra előállította csütörtökön reggel Toni Greblă alkotmánybírót az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Igazságügyi források szerint a taláros testület tagját befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.

Greblă a kihallgatásra menet az újságíróknak azt mondta: „kizárt dolog”, hogy bárkitől is pénzt fogadott volna el annak érdekében, hogy számára kedvező ítéletet hozzon.

Végül kiderült, hogy nem alkotmánybírói, hanem korábbi politikusi tevékenysége kapcsán zajlik eljárás ellene. A gyanú szerint ugyanis keresztfia többek között választási anyagokkal, egy BMW személygépkocsival, valamint felesége számára két ruhával vesztegette meg a 2012-es parlamenti választások előtt azért, hogy közbenjárjon a cégei érdekében.

Emellett összeférhetetlenséggel is gyanúsítják, mitán 2010 és 2015 között egy farm és egy energetikai cég is az érdekeltségébe tartozott.

Hirdetés

és ez még nem minden: a bűnszövetkezethez való csatlakozás gyanúja is szerepel a dossziében, a DNA szerint ugyanis Greblă közreműködött abban, hogy az orosz embargót kijátszva, származási helyként Törökországot feltüntetve exportáljanak román élelmiszereket az Orosz Föderációba.

Greblă 2008 és 2013 között a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt, 2013 decemberében a szenátus őt választotta alkotmánybírává az Emberi Jogok Európai Bíróságába (EJEB) távozó Iulia Motoc helyett.
 

Hirdetés