Konstancában döntenek a Maros megyei Bánffy-erdők sorsáról

Nehogy már a magyarok befolyásolta erdélyi bíróságok a román érdekek ellen döntsenek.
Hirdetés

A Maros megyei prefektúra közleményben tudatta, hogy a legfelsőbb bíróság helyt adott a megyei földosztó bizottság kérésének, amely perújrafelvételt, illetve a tárgyalás Konstanca megyébe való áthelyezését kérte egy 2.200 hektáros ratosnyai erdőterület visszaszolgáltatásáról szóló perben.

A bizottság egy 2011-es polgári peres döntés felülbírálatát kéri, amely 2.260,80 hektár erdőterületet szolgáltatott vissza Ratosnyán Bánffy Jósika Imre Lászlónak.

Ela Giurgea, a prefektúra szóvivője a Népújságnak elmondta, hogy a peráthelyezési kérést a földosztó bizottság fogalmazta meg. Indoklásában kétségbe vonta a Maros megyei törvényszék pártatlanságát, amely az általuk felhozott problémákat sorra elvetette.

Tavaly amúgy Liviu Oprea Maros megyei prefektus is azért kérte a rsetitúciós perek áthelyezését, mert szerinte az, hogy a megyében jelentős számú magyar ér, „kockázatot” jelent arra nézvést, hogy a bíróságok a román érdekeket sértő – vagyis a jogos tulajdonos magyar visszaigénylőknek kedvező – ítéleteket hoznak.

A kérdésre, hogy milyen dokumentumokra hivatkozik a bizottság, amikor azt mondja, hogy a Szekuritáté Levéltárát Felügyelő Tanácstól (CNSAS) kapott okiratok alapján kéri a perújrafelvételt, a szóvivő azt mondta, hogy a CNSAS dokumentumai szerint a volt erdőtulajdonos „a román állam érdekei ellen tevékenykedett”.
 

Hirdetés