Dolgoznak a választási törvények módosításán

A parlamenti választási törvény jelenlegi formájában tarthatatlan, de az önkormányzati választást szabályozó jogi keret is módosulhat.
Hirdetés

Nem tudni egyelőre, hogy választási kódexet dolgoznak ki, vagy egyenként módosítják a különböző voksolásokra vonatkozó törvényeket, de a parlament munkába lendült, és összehívták a szakbizottságokat. A képviselőházban már tartottak egy ülést, és a következőt e hét elejére időzítették, egyelőre – az érdemi munka megkezdése előtt – egységes koncepciót próbálnak kialakítani, az alapelveket kívánják lefektetni – tájékoztatott Márton Árpád képviselő, a bizottság RMDSZ-es tagja.

Ha választási kódex kidolgozása mellett döntenek, azaz egyetlen törvényben összesítik az önkormányzati, a parlamenti és az államelnök megválasztására vonatkozó jogi normákat, akkor ennek ez év júniusáig hivatalossá kell válnia, 2016 közepén már helyhatósági választások lesznek, és egy évvel azelőttig módosítható a lebonyolítás módja – közölte Márton Árpád.

Ha új törvényeket dolgoznak ki, vagy külön módosítják a jogszabályokat, ugyancsak emiatt az önkormányzati választásokkal kapcsolatos törvénnyel kell kezdeniük, mely esetében több elképzelés ütközik. Vannak, akik visszatérnének a régi rendszerhez: a polgármestereket ismét kétfordulós voksoláson választatnák meg, a megyeitanács-elnökök személyéről pedig nem a nép, hanem újra a frissen megválasztott tanács döntene. Mások szerint két fordulóban kellene őket is megválasztani, mint a polgármestereket, és ez esetben vannak, akik kötelező részvételi küszöböt emlegetnek.

Az RMDSZ álláspontja szerint jó a jelenlegi rendszer – egy fordulóban közvetlenül választják a települési és megyei elöljárókat –, Márton Árpád emellett érvel majd. A mandátumok számának korlátozásával sem értenek egyet, véleménye szerint ehhez alkotmányt is kellene módosítani, de mint kifejtette, az is bebizonyosodott, hogy komoly elképzelések megvalósításához legalább három mandátum kell.

A parlamenti választások esetében mindenki egyetért a mostani szabályozás megváltoztatásának szükségességével, így vagy az arányos, vagy a többségi rendszert vezetik majd be.
 

Hirdetés