Egyre több a női felsővezető világszerte

A világon mindössze három olyan ország van, ahol több a női, mint a férfi vállalatvezető. Hányadik helyen szerepel Románia a listán? Na és Magyarország?
Hirdetés

Miközben a nők még mindig alulreprezentáltak a legfelsőbb vezetői szinteken, a felső és közép-vezetői állásokban dolgozó nők száma növekedett az elmúlt 20 évben. Világviszonylatban a vállalkozások egynegyedét vezeti nő – derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által készített Nők az üzleti életben és a menedzsmentben című tanulmányból. Románia ezen a téren jól teljesít: 31,4 százalékkal Németországgal, Ausztriával, Hollandiával, Spanyolországgal van egy szinten. A 108 ország közül az 53 helyet foglalja el. De nem annyira jól, mint Magyarország, mely 38,6 százalékkal a 28-ik.

Mindössze három olyan ország van a világon, ahol a női felsővezetők vannak fölényben: Jamaica (60%), Kolumbia (53%), és Santa Lucia (52,3%). Őket követi a Fülöp-szigetek, Panama és Fehéroroszország 45 százalékkal. Az Amerikai Egyesült Államok vállalatainak vezetői közül 43 százalék nő.

A lista végén nem meglepő módon észak-afrikai és közel-keleti országok szerepelnek: Jemen (4,9%), Pakisztán (3%), Algéria (2,1%).

A világ legnagyobb vállalatainak az ügyvezető igazgatói között mindössze 5 százaléknyit találunk a szebbik nem képviselői közül. Minél nagyobb a vállalat, annál kisebb a valószínűsége, hogy nő legyen az elnök – derül ki a kutatásból.

Az angol nyelvű tanulmány teljes terjedelemben itt olvasható el. 

Hirdetés