A schengeni csatlakozásról tárgyalt Johannis és Juncker

Klaus Johannis államfő csütörtökön Brüsszelben találkozott az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel, aki támogatásáról biztosította Romániát a schengeni övezethez való csatlakozásban.
Hirdetés

Miközben elemzők szerint napról napra csökken Románia Schengen-övezethez való csatlakozásának esélye, Klaus Johannis csütörtökön optimistán nyilatkozott a Jean-Claude Junckerrel folytatott tárgyalás után. Az államfő a találkozót követően tájékoztatta a sajtót a tárgyalásról. A Mediafax beszámolója szerint a találkozó legfőbb témája az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus volt, melyet az Unió Romániával és Bulgáriával szemben vezetett be annak érdekében, hogy a két ország mihamarabb teljesítse vállalt kötelezettségeit, és hatékonyabb közigazgatási és igazságszolgáltatási rendszert alakítson ki.

Klaus Johannis reményét fejezte ki, hogy mihamarabb végéhez ér az integrációs folyamat, és Románia elnöki mandátuma idején az Európai Unió elfogadott és megbecsült schengeni tagállama lesz. Elmondta: egyet értetettek a Bizottság elnökével abban, hogy Románia jelentős fejlődést ért el a közigazgatás és az igazságszolgáltatás terén, és ezt remélhetőleg a napokban kibocsátandó új jelentés is figyelembe fogja venni.  

Első hivatalos külföldi látogatásán az államfő nemcsak Junckerrel, hanem Donald Tuskkal, a Európa Tanács elnökével is találkozott. 

Fotó: http://presidency.ro/

 

Hirdetés