Brutális bírságokat kaptak a kartellező áruházláncok

Több mint 150 millió lejt kell kicsengetniük az érintett áruházláncoknak és beszállítóknak.
Hirdetés

Kartellezés miatt brutális összegű, 154 millió lejes bírságot rótt ki a Versenytanács több áruházláncra. A megbírságolt cégek között ott van a Metro, a Real, a Selgros és az Erdélyben viszonylag szerényebb jelenléttel bíró Mega Image, valamint ezen cégek 21 beszállítója.

A büntetéseket a 2005 és 2009 közötti időszakban kötött tiltott megállapodások miatt rótták ki, amelyek során az áruházláncok képviselői rögzítették bizonyos termékek árait, megsértve ezzel a tisztességes versenyre vonatkozó elveket.

A legnagyobb, 49,68 millió lejes bírságot a Metrónak kellett benyelnie. A Selgrost 29,2, a Mega Image-t 24,56, a Realt pedig 23,86 millió lejre büntették meg.

A beszállítók közül a Bihar megyei Transilvania General élelmiszergyártó cég kapta a legnagyobb, 4,69 millió lejes bírságot. A Quadrant-Amroq Beverages 3,1, a Danone 2,6, az Albalact 2,1, a Napolact pedig 1,1 milliós bírságot kell hogy befizessen. A Covalactot 659 ezer, a Parlamatot 269 ezer, a Halewood borászatot pedig 278 ezer lejre büntették meg.

Hirdetés

A beszállítók egyrészt abban állapodtak meg az áruházláncokkal, hogy azok egy bizonyos ár alatt nem forgalmazhatják a termékeiket, másrészt abban, hogy egy időben soha nem lesz ugyanazon cég termékeire leárazás az érintett áruházláncokban.

 

Hirdetés