Johannis is elmegy holnap Párizsba

Klaus Johannis is elfogadta francia kollégája, Francois Hollande meghívását, és részt vesz a holnapi szolidaritási felvonuláson Párizsban.
Hirdetés

Klaus Johannis államfő elfogadja francia kollégája, Francois Hollande meghívását, és elmegy a vasárnapi megemlékező és szolidaritási felvonulásra Párizsba – közölte szombaton az államfő sajtóirodája.

Előtte, reggel tízkor Johannis Nagyszebenben a lutheránus templomban vesz részt azon az istentiszteleten, amelyen a 70 évvel ezelőtt a szovjet munkatáborokba hurcolt erdélyi szászokra és svábokra emlékeznek.
 
„A gyűlölet és erőszak elleni felvonuláson való részvétellel nemcsak a Charlie Hebdo hetilap szerkesztősége elleni támadást ítéljük el, hanem az antiszemitizmust is, amely tegnap újabb bűntetteket eredményezett egy zsidó üzletben Párizsban” – idézi az államfőt a hivatali közlemény.
 
A francia állampolgárokkal való szolidaritás mellett Johannis hangsúlyozza, hogy jelenléte Párizsban a többi állam- és kormányfő mellett jelzi Romániának azt a határozott szándékát, hogy részt vállaljon a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben.
 
A valószínűleg több százezres megmozduláson részt vesz Angela Merkel német kallencár, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Matteo Renzi olasz miniszterelnök, valamint a brit, a spanyol és a belga miniszterelnök. Franciaország városaiban ma is több tízezres szolidaritási tüntetések zajlottak az áldozatok emlékére, a szólásszabadság védelmében és az etnikai-vallási kirekesztés ellen.
 

A képen Klaus Johannis részvét nyilvánítja csütörtökön a bukaresti francia nagykövetség előtt. Kép forrása: presidency.ro

 

Hirdetés