Egy szívbeteg és egy terhes nő hunyt el

Egyiket sem tudta időben kórházba szállítani a mentő a behavazott utakon.
Hirdetés

Terhes nő hunyt el egy Tulcea megyei mentőautóban hétfőn délután, miközben a konstancai kórházba szállították. A mentőszolgálat vezetője szerint a nő állapota szállítás közben romlott, majd leállt a szíve, és nem tudták újraéleszteni.

A nő nem vett részt terhesgondozáson, nem tartották nyilván terhesként az egészségügyi hatóságok, a lakóhelyén dolgozó asszisztens szerint eltitkolta, hogy gyermeket vár. A nőnek négy gyermeke van, egy ikerterhességet pedig korábban elveszített.
 
A Tulcea megyei Ostrován lett rosszul reggel tíz körül, munkagéppel szállították a helyi orvosi rendelőbe. Ott vette át a mentő, és a tulceai kórházba indult vele. 12-kor értek ahhoz az útkereszteződéshez, ahol Tulcea fele kell fordulni, de az út járhatatlan volt. Három órán át vártak, hogy megtakarítsák, végül úgy döntöttek, inkább a konstancai kórházba viszik.
 
Amikor Konstanca felé indultak, a nő állapota még stabil volt, félúton viszont leállt a szíve. SMURD rohammentő is indult Konstancáról, de már nem tudtak segíteni rajta, délután hatkor elhunyt. 
 
Raed Arafat belügyi államtitkár szerint a nőnél valószínűleg komoly terhességi komplikáció merült fel, és már nem lehetett megmenteni. Nem tudtak a nő terhességéről, ami azért volt gond, mert az erősen elhavazott térségekből korábban kimentették a terhes nőket és a súlyos betegeket, hogy időben orvosi ellátást kaphassanak, ha szükség lenne rá.
 
Vaslui megyében egy 25 éves nőnek állt le a szíve. A deleni-i polgármesteri hivatal autójával vitték a mentőautóhoz, amely elakadt a hóban 3 km-re a településtől. A lányt már eszméletlen állapotban szállító autó előtt hókotró ment.
 
A mentőautóban több mint 30 percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül.
 
Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bákó, Prahova és Tulcea megyében narancssárga fokozatú riasztás volt érvényben tegnap délután hatig havazás és szélvihar miatt.

Hirdetés