Dinescu: nálunk még a kapitalizmust is a komcsik csinálták meg

Mert nem voltak ellenállók. Úgyhogy jobb híján ezt is az elvtársaknak kellett elvállalniuk.
Hirdetés

Romániában csak egy emberségesebb kommunizmusban reménykedtek az emberek Nicolae Ceaușescu diktatúrája idején, és nem voltak olyan rendszerellenes erők, amelyek készen álltak volna arra, hogy átvegyék a hatalmat – mutatott rá Mircea Dinescu költő, az 1989-es forradalom egyik meghatározó alakja, aki a kommunista diktatúra megdöntésének 25. évfordulója alkalmából nyilatkozott a magyar közmédiának.

Dinescu szerint Ceaușescu Romániájában a kommunizmus örök életűnek tűnt, az emberek nem bíztak radikális változásban, csak azt várták, hogy meghaljon a diktátor.

„Abban reménykedtünk, hogy nálunk is elkezdődik a peresztrojka, a glasznoszty, mint Oroszországban. Egy lazább rendszerre, egy vidámabb barakkra vágytunk, azt gondoltuk, hogy  Ion Iliescu (a kommunista pártvezetés egyik kegyvesztett tagja, a későbbi államfő) lesz a következő pártfőtitkár, aki engedékenyebb lesz, talán a cenzúra sem lesz olyan szigorú, hiszen ő egy színházba járó, tanultabb ember” – emlékezett vissza a költő.

Mint mondta, akkor senki sem hitte, hogy a kommunizmust Romániában a kapitalizmus váltja majd fel, olyan fogyasztói társadalom, amelyet a pártaktivisták és a „szekusok” – a hírhedt Securitate, a kommunista politikai rendőrség tagjai – hoznak létre.

„Ők voltak az egyedüliek, akiknek pénzük is volt hozzá. Ugyanez történt Magyarországon is, Csehországban, Lengyelországban, és Oroszországban, ahol

az új oligarchia a régi állami vezetés második vonalából alakult ki.

Ők azok a volt vállalatvezetők, a fiatal pártaktivisták, az iskolázottabb fiúk, akiket a kommunizmus idején képeztek ki arra, hogyan működik a kapitalizmus, mert diplomaták voltak, vagy kémek, mint például Putyin Németországban. És ők tudták, hogy hogyan működik az a rendszer, hazatértek a saját országukba és gyakorlatba ültették a poszt-kommunista kapitalizmust” – magyarázta Dinescu.

Úgy vélekedett, Ceaușescu számára végzetes volt, hogy a (Tőkés László elhurcolása ellen tiltakozó megmozdulásból rendszerellenes lázadássá terebélyesedett) temesvári népfelkelést megpróbálta vérbe fojtani, hogy a tüntetők közé lövetett.

Kifejtette: a Szabad Európa Rádióban az egész ország hallhatta a temesvári véres megtorlás idején készült, döbbenetes hatású hangfelvételt, amelyen lövöldözés és kiabálás hallatszik. Ebben a feszült hangulatban elég volt egy petárda ahhoz, hogy a Ceaușescu által (a temesvári „zavargások” elítélése érdekében) összehívott nagygyűlésen a tömeg a diktátor ellen forduljon, és az egész országban kitörjön a Ceaușescu-ellenes lázadás – mutatott rá Dinescu.

Arra a kérdésre, hogy hogyan került a forradalom élvonalába, Dinescu felidézte, hogy december 22-én délben, a házi őrizetét felügyelő szekusok eltűntek a lakása elől, kiment az utcára, ahol Domokos Gézával, a Kriterion könyvkiadó igazgatójával találkozott, aki később a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) első elnöke lett.

Hirdetés

Ő hívta fel a tüntetők figyelmét Dinescura, akinek a nevét sokan ismerték a Szabad Európa Rádióból, de nem tudták, hogy néz ki. A tömeg hatalmas lelkesedéssel fogadta, és amikor a Román Televízióhoz értek, ismert ellenállóként

ő lehetett az, aki élő adásban az egész országnak tudtára adta, hogy a diktátor megszökött.

Arra a kérdésre, hogy forradalom vagy államcsíny történt-e 1989-ben Romániában Dinescu kifejtette: a forradalom hitelességét azok az értelmiségiek kérdőjelezték meg, akik a diktatúra idején mélyen hallgattak, de Ceaușescu bukása után hirtelen bátor kommunistaellenes forradalmárként jelentek meg a közvélemény előtt.

Ez népfelkelés volt, ez világos! Csakhogy nekünk nem volt Charta 77-esünk, mint cseheknek, nem voltak szabad szakszervezeteink, mint a lengyeleknek, vagy olyan életképes, ellenálló értelmiségünk, mint a magyaroknak (…)

Nálunk nem volt, aki átvegye a vezetést Ceaușescu bukása után, ezért jött a kommunista vezetőség második vonala és ragadta magához a hatalmat.

Ez történt: egy népfelkelés – mert ugye milliók vonultak akkor utcára -, majd jöttek az ügyes fiúk, akik csendben rátették a kezüket a hatalomra” – összegezte Mircea Dinescu.

Az 1950-ben született Mircea Dinescu 21 éves volt, amikor megjelent első verseskötete, amiért megkapta az írószövetség debüt-díját. A 80-as években egy irodalmi folyóirat szerkesztője volt. 1989 márciusában a francia Libération közölt egy diplomáciai postával nyugatra csempészett interjút vele, amelyben nyíltan bírálta a Ceaușescu-rezsimet. A Szabad Európa Rádióban ismertetett interjú miatt elveszítette állását és házi őrizetbe helyezték. 1989. december 22-én ő jelentette be a Román Televízióban, hogy a diktátor elmenekült.

Kép: www.ringincentrulvechi.ro

Hirdetés