Alkotmányellenes a pártváltogatás

Hiába engedte meg a Ponta-kormány a zoknivált... bocsánat, pártváltást a helyi választottaknak. De mi fog történni velük?
Hirdetés

Alkotmányellenesnek nyilvánította ma az alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a választások előtt lehetővé tette 45 napig a polgármestereknek, helyi és megyei tanácsosoknak, hogy más pártba iratkozzanak át mandátumuk elveszítésének kockázata nélkül.

A talárosok az ítélet indoklását még nem közölték, de azt nyilatkozták a Mediafaxnak, hogy a parlament a rendeletet elutasító törvényt kell, hogy hozzon, és szabályoznia kell a rendelet jogi következményeit.
 
Hogy ez pontosan mit jelent, nem derül ki a hírügynökségi összeállításból, de nem zárható ki, hogy az átigazolt helyi választottak mégis elveszítik mandátumukat.
 
A kormányrendeletet a PNL támadta meg az alkotmánybíróságon több indokkal. Szerintük azért alkotmányellenes, mert:
  • az állam alapvető intézményeinek – mint a közigazgatás és a politikai pártok – működését módosította, és sürgősségi rendelettel ez tilos;
  • szembement az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel, amelyek tiltották a pártváltogatást;
  • választásokat szabályozó törvényt módosított, amit sürgősségi rendelettel tilos.
Az ominózus sürgősségi rendeletet a kormány augusztus 28-án fogadta el, a helyi választottak október 17-ig választhattak másik pártot. A rendeletet jóváhagyó törvényt a szenátus december 9-én megszavazta.

Hirdetés