Na most akkor mikor és hogy lehet énekelni a Himnuszt?

Hagymázas szöveget nyomott le a Kovászna megyei prefektus a magyar himnusz éneklése kapcsán. Mikor éneklünk és mikor intonálunk?
Hirdetés

Az elmúlt napok történéseit tisztázandó hívott össze sajtótájékoztatót Kovászna megye prefektusa, Marius Popica, aki, mint fogalmazott, szeretné „nagyon egyértelműen tisztázni a kormánybiztosi hivatal álláspontját a magyar himnusz elénekléséért MPP-nek kirótt büntetés” kapcsán.

„A prefektúra intézménye nem tiltotta meg Magyarország himnuszának eléneklését és nem is fogja soha megtiltani egyetlen állam himnuszának eléneklését sem. Ez egy közigazgatási bírság, melyet a szervezőkre róttunk ki, nem az eseményen részt vevő embereket büntettük meg. A törvény szerint, ha egy rendezvényen elhangzik egy más állam himnusza, akkor kötelező módon a román himnuszt is el kell énekelni azt követően, a tisztelet jeleként” – mondotta Marius Popica.

Marius Popica kiemelte, különbséget kell tenni aközött, hogy egy hivatalos rendezvényen „intonálják” a himnuszt, vagy egyszerűen eléneklik, ez utóbbihoz bárkinek joga van, „Románia területén szabadon énekelhető bármilyen állam himnusza” – fogalmazott, és hozzáfűzte: tiszteli Magyarország és minden állam himnuszát és jelképeit, tudja, hogy a magyar himnusz vallásos ének is, amely felcsendülhet templomban, bárhol, bármilyen ünnepségen, de ha olyan konkrét rendezvényről van szó, amilyet az MPP is szervezett, ott a román himnusznak is el kellett volna hangoznia, „főként, hogy azon az eseményen bizonyára részt vettek magyar és román állampolgárok egyaránt, és véleményem szerint így lett volna normális, tisztességes”. Az MPP-sek megfellebbezhetik a prefektúra büntetését, a bíróság majd eldönti, kinek van igaza – mondotta.

A prefektus hivatalos mondandója után, a kérdéseknél belezavarodott a jogszabály értelmezésébe. Nem tudta egyértelműsíteni, miként állapítják meg, hogy az egybegyűltek éneklik vagy „intonálják” a himnuszt, és az sem derült ki, mit tekintenek tulajdonképpen „hivatalos” rendezvénynek, hogyan sorolható ezek közé az MPP által szervezett trianoni megemlékezés.  

Hirdetés