Kívánságlistát írt az EMNP Klaus Johannisnak

Ezek az elvárásai gazdasági téren az Erdélyi Magyar Néppártnak Klaus Johhanis megválasztott elnökkel szemben.
Hirdetés

Gazdaságélénkítő javaslatcsomaggal kereste meg levélben Klaus Johannis megválasztott román államelnököt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amely szerint az intézkedések megvalósítása révén Erdély újra Románia „gőzmozdonya” lehet.

Az EMNP országos elnöksége nevében a Toró T. Tibor pártelnök és Zatykó Gyula alelnök által aláírt levélben kifejtették, hogy Erdély adottságaihoz képest kevesebbet teljesít, és ha nagyobb lehetőségekkel rendelkezne, a régióban rejlő potenciált sokkal hatékonyabban ki lehetne használni. Az EMNP egyebek mellett autópályák építését és a vasúthálózat fejlesztését javasolta.

A novemberi román elnökválasztáson az EMNP Johannist támogatta. A levél írói emlékeztettek, hogy az EMNP megalakulásától kezdve a modern európai regionalizmus híve, és -–mint írják – Johannis a választási kampányban többször kifejtette: Románia akkor lesz gazdag, ha a régiói is gazdagok lesznek.

Azt javasolták, hogy az észak-erdélyi, Brassó–Bors közötti autópálya minél előbb épüljön meg az eredeti tervek szerint. Emellett szorgalmazzák egy Erdélyt Moldvával összekötő autópálya megépítését a Marosvásárhely–Jászvásár (Iași) nyomvonalon.

Hirdetés

Kérik az erdélyi vasútvonal-megszüntetési tervek elvetését, valamint a Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúthálózat fejlesztését. Szorgalmazzák továbbá, hogy a nagy cégek adója térjen vissza a bukaresti központi állami költségvetésből a vállalatok tevékenységi helyére. A társasági adónak az EMNP szerint úgy kellene megoszlania, hogy 30 százalék kerüljön a helyi költségvetésekbe, 30 százalék a megyei költségvetésekbe, 30 százalék a központi büdzsébe és 10 százalék a romániai megyék által kezdeményezendő, úgynevezett szolidaritási alapba.

500 millió eurós pénzalap létrehozását javasolják a kisgazdák támogatására, adó- és illetékcsökkentést kérnek a kis- és középvállalatok támogatására, és szorgalmazzák az üzemanyagra idén kivetett 7 eurócentes jövedéki adó eltörlését, valamint az áfa 19 százalékra csökkentését a jelenlegi 24 százalékról.

Hirdetés