Kolozsvártól Temesvárig fut Juhos Gábor

Az 1989-es forradalom áldozataira kíván emlékeztetni a maratonfutó.
Hirdetés

Juhos Gábor maratonfutó hétfőn 10 órakor indult útnak a Kolozsvár főterének sarkán álló 1989-es emlékműtől, hogy folytassa Via Revolutiae elnevezésű maraton-akcióját.

A 49 éves, partiumi születésű, jelenleg Magyarországon élő Juhos végcélja Temesvár, ahol december 18-án csatlakozik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által a forradalom 25. évfordulójára szervezett programsorozathoz.

Juhos Gábor Torda felé indult, hogy a következő négy napon Nagyenyed, Gyulafehérvár, Déva és Lugos érintésével végül Temesvárra érkezzen. A sportember

naponta lefut egy maratoni távot,

a szakaszok között gépkocsival is halad majd.

„Az 1989 decemberében Temesváron kitört népfelkelés során emberek haltak meg a szabadságért. Nekünk kötelességünk, hogy emléküket megőrizzük, áldozatukat tiszteljük és folyamatosan emlékeztessünk rá. Én a magam eszközével, a futással próbálom leróni tiszteletemet és felhívni a figyelmet arra, hogy azok az emberek a mi szabadságunkért haltak meg” – mondta Juhos Gábor az indulás előtt.

Juhos Gábor futócipője

Hangsúlyozta: akciójának nincs politikai, nemzetiségi vagy vallási vetülete, bárkit szeretettel vár, hogy bármilyen

rövid vagy hosszú távon csatlakozzon hozzá

Hirdetés

a következő napokban. Aki csatlakozni szeretne Juhos Gáborhoz, érdeklődjön a 0768 193 561-es telefonszámon Tőke Ervin szervezőnél.

Juhos Gábor ezzel folytatja szeptemberi akcióját, akkor Temesvárról indulva Arad, Nagyvárad, Érmihályfalva, Szatmárnémeti és Zilah érintésével érkezett meg Kolozsvárra 539 kilométernyi futás után.

A sportoló 2013 őszén a Székelyföld autonómiájáért futott mintegy 500 kilométert, 2014 júniusában, a Székelyek Nagy Menetelése alkalmával a Bereck és Kökös közti 55 kilométeres távot futotta le.

 

Hirdetés