A Kárpát-medencéről egyeztettek az európai autonomisták

Az Európai Szabad Szövetség képviselője az erdélyi és felvidéki partnerekkel találkozott Brüsszelben.
Hirdetés

Az Európai Parlament épületében Eva Bidania Ibargutxi, az EFA képviselője, Krivánszky Miklós, a szlovákiai Magyar Kereszténydemokrata Szövetség külügyi alelnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi alelnöke vitatta meg a Kárpát-medence magyar közösségeinek legégetőbb problémáit.

Az apropót az elmúlt hónapok szlovákiai és romániai választásai képezték. Szó volt arról, hogy az EFA tag-, illetve tagjelölt pártjainak (a felvidéki szervezet teljes jogú tag, a Néppárt egyelőre tagjelölt) részvétele révén sikerült mindkét országban felmutatni olyan európai értékeket, mint az autonómia, a szubszidiaritás, a regionalizmus és a föderalizmus. Ezeket az értékeket képviselni kell az érintett országokban, mert az Unió nem csak a központosított nemzetállamok, hanem a régiók és nemzeti közösségek Európája is kell legyen.

Szilágyi Zsolt megköszönte Eva Bidania Ibargutxinak az európai autonomista-föderalista pártszövetség támogatását – mint köztudott, az EFA a Néppárt jelöltjét támogatta a romániai elnökválasztások első fordulójában. Szilágyi egyúttal meg is hívta az Európai Szabad Szövetség vezetőit az EMNP január végén megrendezendő kongresszusára. 

Hirdetés