Megnyitották az ifjúsági fővárost a haverok előtt

Ha vagytok legalább hárman, és van egy jó ötletetek, 4500 lejt kaptok rá, hogy meg is csináljátok. Az ifjúsági főváros égisze alatt.
Hirdetés

Fiatalokból álló informális csoportok, akár osztályközösségek vagy baráti társaságok is alakíthatják a 2015-ös európai ifjúsági főváros programját Kolozsváron – jelentették be egy csütörtöki sajtótájékoztatón a program szervezői.

A Com’on Kolozsvár programot Farkas András, a kolozsvári ifjúsági főváros pályázatát kidolgozó Pont csoport vezetője ismertette. A részvételi költségvetési program azt teszi lehetővé, hogy olyan fiatalok is eseményeket, rendezvényeket, programokat ajánlhassanak és szervezhessenek az ifjúsági főváros évében, akik nem tartoznak semmilyen civil szervezethez, és semmilyen pályázatírói tapasztalattal nem rendelkeznek.
 
A legkevesebb három főből álló informális csoportoknak elég az ötletet megfogalmazniuk és benyújtaniuk, egy civil szervezet segít majd nekik az egyszerűsített pályázat megírásában, és – ha a kolozsvári fiatalok egy internetes szavazáson támogatandónak találják az ötletet – 4500 lej önkormányzati támogatást kaphatnak az elképzelés megvalósítására. A részvételi költségvetési programra 500 ezer lejt szán 2015-ös költségvetésében Kolozsvár önkormányzata.
 
Farkas András elmondta, a módszerrel akár a kutyasétáltatás közben rendszeresen találkozó fiatalok, az első fellépésükre készülő zenekarok vagy az osztályközösségek is lehetőséget kapnak arra, hogy saját programot szervezzenek az ifjúsági főváros évében. Hozzátette, Kolozsvár magyar iskoláiban kezdték a lehetőség népszerűsítését, és azt tapasztalják, hogy a diákok tele vannak ötletekkel. 
 
A pályázati szakember szerint a Com’on Kolozsvár program költségvetése alig három százalékát teszi ki az ifjúsági főváros programsorozat egész éves költségvetésének, de azt remélik tőle, hogy hatása lényegesen nagyobb lesz. A fiataloknak 2015. február 28-ig kell pályázattá alakítaniuk és benyújtaniuk ötleteiket.

Hirdetés