Megéri ortodox egyházfőnek lenni Romániában

Időnként felmelegíti a témát a román sajtó: mekkora a fizetésük az ortodox egyház elöljáróinak, élükön Dániel pátriárkával? Higgye el, ezúttal sem akarja tudni a választ.
Hirdetés

Románia elnökével egyenrangú fizetésben részesül a Román Ortodox Egyház feje, Dániel pátriárka, aki szolgálataiért nettó 22 ezer 901 lejt vesz fel, ráadásul az állami büdzséből. Azért ekkora az összeg mert a 8124 lej alapfizetéséhez hozzátevődik amit érsekként, illetve metropolitaként kap, ami 7120 lej, továbbá 7567 lej. Ezen felül pedig az állam fizeti ki a pátriárka étkeztetését, ruházatát, jóformán minden költségét.

Nem a pátriárka az egyedüli azonban, akinek jól megy: az ortodox egyháznak összesen 53 vezetője van, aki miniszterekkel és államtitkárokkal egyenrangú fizetéseket kap – írja a Comisarul.ro, mely azt is tudni véli, hogy például a Szekuritáté egykori besúgója, a Szucsávai Pimen érsek 7120 lejt kap szolgálataiért. Csak a pátriárka hivatala 557 ezer 442 lejt vesz el az állam költségvetéséből, mely körülbelül 300 egyetemi tanár fizetésének felel meg.

Fotó: www.debanat.ro 

Hirdetés