Egymásnak ment a kormány és az IMF a deficit miatt

A nemzetközi pénzintézet ugyanis sokallja a kormány által tervezett hiánycélt.
Hirdetés

Patthelyzet alakult ki a román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hétvégi megbeszéléseken a jövő évi államháztartási hiánycéllal kapcsolatosan, és fennáll a veszélye, hogy a nézeteltérések miatt félbeszakadnak a tárgyalások.

Az IMF és az Európai Bizottság küldöttsége péntek óta Bukarestben tartózkodik, ahol december 10-ig kellene tárgyalásokat folytatniuk a jövő évi állami költségvetésről. A korábbi egyezség szerint a román államháztartási hiánycél a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,4 százaléka 2015-ben, ehhez képest az IMF azt kérte, hogy a deficit ne legyen nagyobb 0,9 százaléknál.

Románia nemzetközi hitelezői azzal az érvvel támasztották alá kérésüket, hogy a továbbiakban nem abszolút értékben kellene meghatározni a hiányt, amelynek során csak a már megtörtént kifizetéseket vegyék figyelembe, hanem számoljanak a bizonyos törvényes kötelezettségek során vállalt, beütemezett kifizetésekkel is.

A nézeteltérést Darius Vâlcov költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter is megerősítette. Kijelentette, hogy a nemzetközi hitelezőknek ezt a kérését nem fogadja el a bukaresti kormány. Hozzátette: az ő megbízása arról szól, hogy a hiány 1,4 százalékos legyen, sőt, ha lehet, növeljék azt Románia uniós projektjeinek önrészét fedező kiadások érdekében.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint  az államháztartási hiány a kiadások csökkentése nélkül elérheti GDP-arányosan a 2,1 százalékot, ezért a kormány 0,7 százalékos deficitnövelést próbál kialkudni.

Traian Băsescu államelnök csütörtökön este kijelentette: tudja, hogy a kormánynak nehézségei vannak a jövő évi állami költségvetéssel, de reményét fejezte ki, hogy a kabinet nem úgy talál megoldást, hogy felbontja az IMF-el kötött hitelmegállapodást. Egyúttal bírálta az IMF-et, mivel az szerinte „túl megengedő” a kormánnyal szemben.

Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök szombaton úgy vélekedett: az IMF mindig „a leghátsó padban ülő diákkal” a legszigorúbb, és felvetette: a pénzintézet az államfő nyilatkozata nyomán szigoríthatta álláspontját. Leszögezte: nem fogadják el az 1,4 százaléknál kisebb deficitre vonatkozó javaslatot.

A kormány és az IMF képviselői között már nyáron voltak nézeteltérések. Akkor Bukarest a nemzetközi hitelezők jóváhagyása nélkül csökkentette 5 százalékkal a munkáltatói nyugdíjjárulékot. Emiatt az IMF az akkori felülvizsgálati látogatás lezárása nélkül távozott Romániából.

Románia 2013-ban sorozatban a harmadik hitelszerződését kötötte az IMF szervezésében. A 2015-ben lejáró, 4 milliárd euró értékű hitelmegállapodás várhatóan az utolsó, mert a román kormány már korábban jelezte, nem akar újabb hitelszerződést.
 

Hirdetés