Elviszi Romániából magyar csatornáit az RTL

Luxemburgba menekíti őket a cég.
Hirdetés

A német RTL csoport lemondott a Romániában engedélyezett hét tévécsatornájának licencéről; a csatornákat Luxemburgba költözteti – írta pénteken a Mediafax hírügynökség.

A hírt megerősítette az MTI-nek Turos Lóránd, az Országos Audiovizuális Tanács tagja.

A német csoport a Cable Channels SA romániai vállalaton keresztül az RTL+, az RTL II, a Cool TV, a FILM+2, a FILM+, a Reflektor és a Sorozat+ csatornák esetében rendelkezett licenccel. Ezek a Magyarországon és Romániában szórt csatornák elsősorban a magyar nézőknek szólnak.

November végén vált ismertté, hogy a német RTL csoport a magyarországi RTL Klubon kívül minden más magyar csatornáját Luxemburgba költözteti kiadásainak csökkentése érdekében. A román hírügynökség szerint a döntés mögött a magyarországi reklámadó bevezetése áll.

Hirdetés

Januártól a Romániában engedélyezett hét csatorna is Luxemburgban, az anyacégnél működik tovább a CLT-UFA nevű RTL-cég fennhatósága alatt. Korábban Turos Lóránd az MTI-nek elmondta: azért előnyösebb több más uniós tagállamhoz képest engedélyt kérni Romániában, mert ott nem kell műsorszórási díjat fizetni.

A német RTL csoport 2003 óta volt jelen a romániai piacon. 2012-ben a román médiahatóság kilenc évre meghosszabbította a Cool Tv és Film+2 műsorszórási engedélyét, amelyről most – december 1-i hatállyal – lemondott az RTL csoport.
 

Hirdetés