Ex-kémvezér: Magyarország Erdélyt akarta 1989-ben

Ioan Talpeş, a külügyi hírszerzés volt vezetője a Románia feldarabolására tett kísérletekről.
Hirdetés

Magyarország nyugati hatalmak segítéségével próbálta elszakítani Erdélyt Romániától az 1980-as évek végén – jelentette ki az Adevărulnak adott interjújában Ioan Talpeş tábornok.

Talpeş 1992 és 1997 között a külügyi hírszerző Szolgálat (SIE) vezetője, 2000 és 2004 között pedig Ion Iliescu államfő tanácsosa volt.

A SIE egykori vezetője szerint az ügy előzménye, hogy Nicolae Ceauşescu 1979-es amerikai látogatása idején az Egyesült Államok együttműködést ajánlott fel Romániának. Ennek az volt a célja, hogy

Ceauşescu afféle trójai faló legyen a keleti blokkban,

de a román vezető nem értette meg a szándékot. Kádár János magyar államfő szintén Washingtonba látogatott 1979-ben, az amerikai vezetés pedig rendkívüli rokonszenvvel fogadta. Talpeş szerint Kádár rögtön megértette, miről van szó, és hogy Ceauşescu elutasító magatartásának köszönheti a szimpátiát.

Ioan Talpeş szerint 1986-ban amerikai stratégák közreműködésével kialakult egy program, amely úgy értékelte, hogy

ha Magyarország visszakapja Erdélyt,

akkor szétverhetővé válik a teljes kelet-európai szocialista tömb.

Hirdetés

Ez a terv nagyon közel állt a megvalósuláshoz az 1989-es romániai forradalom idején, Magyarországot pedig több európai hatalom is támogatta abban, hogy megszerezze Erdélyt – mondta az egykori SIE-főnök.

„Helmuth Kohl nyugat-német kancellár 1989. december 17-én Magyarországra látogatott, és néhány, Romániával kapcsolatos kijelentést tett. Kohl arról is beszélt, hogy

a trianoni szerződés mennyire igazságtalan volt Magyarországgal.

Ezután Francois Mitterrand francia államfő is azt mondta egy látogatása során, hogy Trianon kérdését újra kell tárgyalni” – mondta Talpeş.

Amikor Mitterrand a forradalom után Bukarestbe látogatott, megkérdezték tőle, hogyan is értette azt, amit a Magyarország és Románia közti határvitákról mondott, a francia elnök pedig azt válaszolta, nem változtatott álláspontján, és isten őrizz, hogy nemzetközi szinten merüljön fel a magyar–román határ kérdése – folytatta az egykori kémfőnök.
 

Hirdetés