Zsidózott a román nagykövet, hazarendelték

Megütközést keltett antiszemita és homofób kijelentéseivel Románia örményországi nagykövete.
Hirdetés

Kijelentései miatt nyilvános bocsánatkérésre kötelezte és hazarendelte Románia jereváni nagykövetét a külügyminisztérium pénteken.

A román diplomáciát az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) figyelmeztette arra, hogy Sorin Vasile, Románia jereváni nagykövete egy nyilvános szereplése alkalmával

a zsidóságot és a szexuális kisebbségeket sértő vicceket

engedett meg magának, amelyek megütközést keltettek a hallgatóságban és a helyi sajtóban.

Sorin Vasile nagykövet egy egyetemen tartott előadást az örmény-román kapcsolatokról, majd egy diák azt kérdezte tőle, hogy fontosabbak-e Romániának a Törökországgal ápolt gazdasági és politikai kapcsolatok, mint az örmény népirtás elismerésének erkölcsi követelménye. Válaszában a nagykövet úgy próbált kitérni a kényes kérdés elől, hogy az erkölcsi relativizmusról kezdett eszmefuttatásba, azt igyekezett bizonygatni, hogy ami egy homoszexuális párnak erkölcsös, az másoknak nem az, majd kínos fejtegetése során egy zsidó könyvelőkről szóló viccet is előadott.

Az MCA felhívta a román közvélemény figyelmét az eset jereváni sajtóvisszhangjára.

„Megdöbbentő és sértő, hogy

az örmény népirtásról szóló kérdésre

egy nagykövet egy vallási közösséggel, nevezetesen a zsidósággal gúnyolódjon” – írta az eset kapcsán angol nyelvű kiadásában civilnet.am portál.

Hirdetés

A román külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a történtekért és megerősítette, hogy elítél minden viselkedési kihágást, amely intoleranciáról és előítéletekről tanúskodik.

„Tekintettel arra, hogy 2016-ban Románia látja el a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségi tisztségét, a bukaresti külügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy hatékonyan fellépjen az ilyen megnyilvánulások ellen, függetlenül attól, kitől származnak” – olvasható a külügyi közleményben.

(fotó: armenpress.am)

 

Hirdetés