Ez még nem volt: gazdasági kérdés a megmaradásunk

És ezt a nemzetpolitika is szem előtt tartja.
Hirdetés

A magyarság megmaradása gazdasági kérdés az anyaországban és az elszakított országrészeken egyaránt, és ennek a nemzetpolitikában is meg kell mutatkoznia – szögezte le Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának (NÖB) elnöke (képünkön balra) a felvidéki Dunaszerdahelyen csütörtökön.

A NÖB elnöke erről újságíróknak nyilatkozva beszélt azután, hogy a Csallóköz központjának számító városban találkozott a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) több vezető politikusával és civil szervezetek képviselőivel, akikkel egyebek mellett a Felvidék fejlesztési tervének, a Baross Gábor tervnek a megvalósítási lehetőségeiről tárgyalt.

Pánczél Károly az egyeztetést követően az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának célkitűzéseiről szólva rámutatott: céljuk a magyarság megmaradásának és gyarapodásának biztosítása, ugyanakkor változott a cél elérésének eszköztára, s a nemzetpolitikában ma – a legpragmatikusabb megfogalmazás szerint – a sorrendben az első eszköz kell legyen a gazdaság.

Az oktatás és a kultúra támogatásához képest most erőteljesen jelent meg a gazdaság támogatása” – mondta a NÖB-elnök a nemzetpolitika megvalósítási irányainak hangsúlyváltozása kapcsán. Hangsúlyozta: már bebizonyosodott, hogy a külhoni magyarok által lakott országokban a közös gazdasági sikerek mentén, a magyar közösséget érintő nyitott kérdésekben is lehetséges az előrelépés. Pozitív példaként Szerbia esetét hozta fel, ahol – mint mondta: a közös gazdasági kapcsolatok és sikerek miatt kialakult viszonyoknak köszönhetően három település magyar lakosságát vonták ki a kollektív bűnösség alól.

Kép: parameter.sk
 

Hirdetés