RMDSZ: etnikai szavazás történt a Markó Attila ügyében

Vagyis azért vonták meg a képviselő mentelmi jogát, mert magyar – állítják.
Hirdetés

Bukaresti nagykövetségekhez fordul Máté András Levente RMDSZ-képviselő amiatt, hogy Markó Attila mentelmi jogának megvonása vélhetően magyarsága alapján történt, míg a román Cătălin Teodorescu esetében nem hagyta jóvá a képviselőház az előzetes letartóztatást.

„Úgy tűnik számomra, hogy a két kolléga különböző elbánásban részesült. Csak azt mondhatom, hogy Markó Attila kollégám esetében figyelembe vették a nemzetiségét, ez pedig nagyon súlyos dolog. Személyesen fordulok nagykövetségekhez ebben a kérdésben” – jelentette ki Máté.

Az RMDSZ-politikus szerint zavaró, hogy Markó és Teodorescu egyformán parlamenti képviselők, egyformán tagjai voltak a kárpótlási bizottságnak, de csak a magyar nemzetiségű Markó mentelmi jogát vonják meg.

Arra, hogy Markó Attila mentelmi jogának megvonásában szerepe van kollégája nemzetiségének is, Márton Árpád RMDSZ-képviselő is célzott felszólalásában. Később a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva megismételte: gyanús, hogy a magyar politikus esetében a plénum megszavazta a mentelmi jog megvonását, a román nemzetiségű Teodorescu esetében pedig nem.

Hirdetés