Jogerős: három év felfüggesztett Markó Attilának

A bíróság enyhítette az első fokon kiszabott letöltendő ítéleteket. Marosán Tamás és Silviu Clim sem megy börtönbe.
Hirdetés

Felfüggesztette szerdán a ploieşti-i táblabíróság a Markó Attilára és Marosán Tamásra a Mikó-perben első fokon kiszabott börtönbüntetést. Az ügy harmadik vádlottja, Silviu Clim esetében a bíróság megerősítette az első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt a restitúciós bizottság tagjai ellen indított büntetőperben azt követően született jogerős döntés, hogy Markó Attilát és Marosán Tamást első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre, Silviu Climet pedig három év felfüggesztett börtönre ítélte a buzăui bíróság 2012-ben. A törvényszék megállapította, a bizottság

jogtalanul szolgáltatta vissza

a Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mert az ingatlan közadakozásból épült, ezért elrendelte, hogy a telekkönyvből töröljék az egyház tulajdonjogát, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes kár megtérítésére kötelezte.

A ploieşti-i táblabíróság Markó és Marosán 3-3 éves büntetését ötéves próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta, a korábban 3 éves felfüggesztett börtönre ítélt Silviu Clim fellebbezését pedig elutasította. Eltörölte az egyház kártérítési kötelezettségét, viszont megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint

a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.

„Előttem semmi különbség nincs a felfüggesztett vagy a végrehajtandó büntetés között annak az érdemi kérdésnek a tükrében, hogy a Székely Mikó Kollégium a református egyház tulajdonát képezte, azt érvényes román jogszabályok szerint jogosan visszaszolgáltattuk, és amelyet ezzel a döntéssel visszaállamosítottak” – írta nem sokkal az ítélethirdetés után Markó Attila a Facebook-oldalán. „Elnézést kérek mindenkitől – sajtótól, kollégáktól –, de nem tudok most senkivel beszélni” – írta.

Hirdetés

Markó Attila jelenleg az RMDSZ parlamenti képviselője, a hivatali visszaélést, amelyért most elítélték, 2002-ben követte el, a kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályát vezető államtitkárként. A restitúciós bizottság másik tagja Marosán Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadója, a harmadik tag pedig Silviu Clim, az igazságügyi minisztérium volt tanácsadója.

Markó egyébként

egy másik ügyben is érintett,

a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) a múlt héten kérte a képviselőház jóváhagyását az RMDSZ-képviselő letartóztatásához ugyanabban az ügyben, amelyben Alina Bicát, a a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség (DIICOT) vezetőjét előzetesbe helyezték egy 2011-es kártérítés miatt. 

Hirdetés