Letette a hivatali esküt Hegedüs Csilla

Közel három hónap után végre ismét teljes jogú miniszter áll a művelődési tárca élén.
Hirdetés

Letette a hivatali esküt hétfőn Hegedüs Csilla, a bukaresti kormány új miniszterelnök-helyettese és kulturális minisztere, akit a szociáldemokrata Victor Ponta kormányában részt vevő RMDSZ javasolt a tisztségre.

Hegedüs Csilla eddig államtitkárként dolgozott a kulturális tárcánál. Az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettesi tisztségét betöltő, épített örökségvédelmi ügyekben jártas szakember közgazdászi és felnőttképzési oklevéllel rendelkezik, államtitkári megbízatása előtt Kelemen Hunor korábbi kulturális miniszter tanácsadója volt.

A parlament által jóváhagyott kormányszerkezet szerint a kulturális miniszter egyben miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be a bukaresti kormányban. A koalíciós egyezmény értelmében erre a posztra az RMDSZ javasol tisztségviselőt. A tisztség Kelemen Hunor lemondása nyomán üresedett meg.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök júliusban jelentette be, hogy lemond kormányzati tisztségeiről, miután a román kormány az RMDSZ-szel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló luxemburgi perbe. Az államfő október 9-én hozott  rendeletet Kelemen Hunor felmentéséről.

Hegedüs Csilla beiktatására az elnöki hivatalban, Traian Băsescu államfő jelenlétében került sor.

Hirdetés

Ugyanazon ceremónia keretében Bogdan Aurescu, Románia újonnan kinevezett külügyminisztere is letette a hivatali esküt.

 

Hirdetés