Érinthetetlenek? NEM!

A DNA a korrupt nagyurak mumusa manapság. Interjú Laura Codruța Kövesivel, az intézmény főügyészével.
Hirdetés

Nagy, bonyolult ügyeken dolgozunk, melyek fontos tisztségeket betöltő személyeket érintenek. Amíg békén hagynak minket, addig ugyanilyen jól és hatékonyan fogjuk tenni a dolgunkat. Minden lopási és pénzeltüntetési módszert ismerünk. Ha okosabbaknak hiszik magukat nálunk, akkor nagy hibát követnek el, mert nem azok.

És nem is érinthetetlenek,

mondta a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi.

Laura Codruţa Kövesi a Ziare.com-nak adott exkluzív interjúban elmagyarázta, hogyan zajlottak a Microsoft-licenszekkel kapcsolatos vizsgálatok, és részleteket mondott el az EADS-szerződésekkel kapcsolatos nyomozásokról.

Sokakat meglepett az utóbbi időszak példátlan korrupcióellenes offenzívája, és ezt összekapcsolták a választási kampánnyal. Van köze hozzá?

A DNA egész évben folyamatosan tevékenykedett. A választási kampányokban nem voltak nagyobb számú, vagy összetettebb ügyek. Az európai parlamenti kampány idején azzal vádoltak bennünket, hogy lassítottunk, holott a feldolgozott ügyek száma februártól májusig nagyjából egyenlő volt. Tehát nem volt igaz. Most azzal vádoltak, hogy felgyorsítottunk. Ez benyomás.

Statisztikai adatokat is mondok. A DNA legtöbb akciója júniusban és júliusban volt, amikor nem volt kampány. Június 4-én 11 akciónk volt egyetlen nap alatt, ugyanennyi volt május 28-án is. Nem tőlünk függ, hogy mikor jönnek a feljelentők, mikor fogadnak el kenőpénzt, mikor bundáznak meg pályázatokat. Az akciók szigorúan a bizonyítékok és a lefolytatott nyomozások alapján indulnak.

Ugyanebben az ütemben folytatják?

Igen, bizonyára. Másfél éve ezt az ütemet tartjuk. Több mint 4.800 ügy van folyamatban.

De mivel magyarázza, hogy a DNA soha nem volt annyira aktív, mint idén. Ez szintén benyomás?

Ez tény, nem benyomás.

2013-ban új vezetőségi csapatot hoztunk létre, itt a főügyész-helyettesekre, a részlegvezetőkre, a területi részlegvezetőkre gondolok, új vezetési, elsődlegesség-megállapítási módszereket vezettünk be, betöltöttük a szabad állásokat. Sokáig az ügyészek nem nagyon akartak a DNA-nál dolgozni, most nagyon sokan szeretnék ezt.

A lakosság tevékenységünk iránti bizalmának erősödésével megnőtt a polgárok által tett feljelentések száma is és új ügyek indultak fontos személyek ellen.

Az intézményben dolgozó emberek jelentik a DNA legfontosabb tőkéjét. Szakmailag nagyon jó, bátor, aktív és a magas szintű vizsgálatokhoz szokott ügyészekből és rendőrökből álló testületünk van.

Az ügyészek megértették, hogy a DNA stabilitását és függetlenségét csak akkor tudjuk megőrizni, ha tesszük a dolgunkat. A kitartó munka azért történt, hogy megőrizzük a stabilitásunkat és függetlenségünket, és teljesítsük a törvény által ránk szabott feladatot – a magas szintű korrupció elleni harcot.

Aggódik a DNA stabilitásáért és függetlenségéért?

Ez egy állandó aggodalom, amikor azt látjuk, hogy az államban fontos szerepet betöltő személyek a vizsgálataink miatt támadják a DNA-t. Van egy olyan félelem, hogy törvénymódosítások történhetnek a DNA hatáskörei, szervezete, az ügyészek jogállása terén. Majd meglátjuk, hogy a jövőben megszűnnek-e ezek a félelmek.

A Parlamentben látványos fejlemények történtek, mentelmi jogokat függesztettek fel. Ez csökkentette az aggodalmait?

Számunkra ezek jó jelek, előrelépés. Idén 5 képviselő és egy szenátor letartóztatására, továbbá 10 volt miniszter és egy hivatalban levő miniszter elleni bűnvádi nyomozásra kértünk engedélyt. A letartóztatási kérelmeink közül egyet sem fogadtak el. Az pozitív jelzés, hogy ezek az engedélyek most megszülettek.

A következő időszakban várhatók újabb fajsúlyos, nagy károkról szóló és magas rangú tisztségeket érintő ügyek?

Nagy, összetett, fontos tisztségeket betöltő személyeket érintő ügyeken dolgozunk. Tevékenységünk nem áll le, legfeljebb az ünnepi időszakban, de még akkor sem biztos. Ugyanebben az ütemben folytatjuk, ugyanezzel a hatékonysággal, ha nem történnek törvényi, vagy más természetű módosítások. Amíg hagyják, ugyanilyen jól és hatékonyan tesszük majd a dolgunkat.

Az FBI-tól kapták a Microsoft-ügyet, ahogy azt egyesek állítják?

A Microsoft-vizsgálat a DNA által lefolytatott román ügy. Ebben az ügyben több feljelentést kaptunk, hivatalból elrendelt eljárások is voltak, melyek alapján az ügy elindult, nagyon szoros volt az együttműködés a SRI-vel. Nem egy külföldi hatóságok, vagy ügynökség által koordinált vizsgálat volt.

Az ügy folyamán együttműködtünk az AEÁ területén tevékenykedő különböző ügynökségekkel és különösen a Microsoft céggel, melynek ebben az ügyben semmilyen büntetőügyi érintettsége nincsen, ellenkezőleg, nagyon sok, a vizsgálat szempontjából hasznos információval szolgált.

Európai hatóságokkal is együttműködtünk. Bizonyos mértékig azt mondhatjuk, ez nemzetközi vizsgálat, de a hivatalból történt eljárási és bizonyítékkezelési tevékenységeket a DNA folytatta le, a SRI-vel együttműködésben.

Az FBI nem küldött hivatalos megkeresést, hivatalos információkat ebben a vizsgálatban. Lehetséges, hogy az amerikai ügynökség által párhuzamosan lefolytatott egyik vizsgálatban voltak az ügy számára hasznos érintőleges információk, de a vizsgálat nem az FBI-tól indult.

Mikor kezdődött az együttműködés az amerikai ügynökségekkel?

Néhány évvel ezelőtt, és ez év folyamán nagyon jól kialakult. Idén kaptuk a legtöbb információt.

Az ügy 2010-ben indult. 2010 és 2014 között folyamatosan dolgoztak rajta?

Elmondhatom, hogy 2013-tól mostanáig történt folyamatos munka. 2013 nyarán az ügyet egy olyan, ügyészekből és rendőrökből álló csapat kapta, akiknek az ügy lezárása volt a fő feladatuk. Igyekeztem más ügyektől tehermentesíteni a vizsgálattal foglalkozó ügyészt, fokoztuk a más államok hatóságaival meglévő összes jogsegélyszolgálatot. Fontos szerepe van annak, hogy többen is feljelentést tettek ebben az ügyben.

Már jelenségi méreteket öltött a feljelentések száma?

Csak annyit mondhatok, hogy sokkal nagyobb a feljelentések száma, sokkal nagyobb azoknak a tanúknak a száma, akik megbíznak annyira a DNA-ban, hogy elmondják az igazságot, hasonlóképpen azoknak az ügyvédeknek a száma is, akik együttműködésre biztatják az ügyfeleiket. A törvényhozó nem hiába adta meg a lehetőséget arra, hogy az ember felmentést kaphat a büntetés alól, ha feljelenti és megkönnyíti más korrupciós tetteket elkövető személyek elítélését.

2013 előtt is voltak jogsegélyszolgálati kérelmek a Microsoft-ügyben?

Tudomásom szerint nem.

Sokat beszéltek az EADS-ügyről. Mikor „robbantják ki”?

Bizonyos értelemben már „kirobbant”, hogy az ön kifejezését használjam. Ugyanabban a Microsoft-licenszeket vizsgáló ügyben ellenőrzik a sajtó által EADS-ügynek nevezett szerződéseket is. Ugyanabban az időszakban kötötték meg őket.

Nincs két külön, Microsoft- és EADS-ügyünk.

Egyetlen ügyünk van, melyben mindezeket a szerződéseket ellenőrizzük.

A Microsoft-licenszekre vonatkozó szerződések miatt már történtek vádemelések, ami az EADS-szerződések esetében, a bizonyítékok kezelésének módja miatt, még nem sikerült. Az EADS-ügyben szinte naponta történtek meghallgatások, dokumentum-lefoglalások, lakások és céghelyek átkutatása, nagyon sok számítógépet foglaltunk le, melyeken informatikai adatkeresés zajlik. Tehát nagyon sok adat és információ begyűjtése történt meg.

Hirdetés

Az EADS-szerződésekkel kapcsolatosan jogsegélyszolgálati kérelmeink vannak folyamatban európai államokbeli kollégákkal és egyeztetnünk kell velük. Eddig bizonyos tevékenységeket nem folytattunk le, nem azért, mert nem akartuk volna, hanem mert így alakult a nyomozás. Általában véve, amikor egy másik, külföldi igazságszolgáltatási hatósággal zajlik együttműködés, az a fő cél, hogy koordináltan tevékenykedjünk a vizsgálatban, ha az egy másik államban és Romániában is zajlik.

Ütemesen dolgozunk, vannak személyek, akik megkerestek bennünket, mert együtt akarnak működni, sok tisztségviselő tett nyilatkozatot az ügyben, és minden bizonnyal sor kerül személyek vád alá helyezésére. Bennünket nem érdekel a megvádolt személyek minősége és száma. A DNA ügyészei folytatják majd a vizsgálatot ebben az ügyben, minden bizonyítékot összegyűjtünk és kiderítjük az ezekkel a szerződésekkel kapcsolatos igazságot.

Mekkora a kár az EADS-szerződésekben?

Most mérjük fel. Az ebben az ügyben ellenőrzött Microsoft- és EADS-szerződések értéke meghaladja az 1 milliárd eurót. Ez nem azt jelenti, hogy a kár is ekkora. Ezt a szerződések valódi értéke után állapítjuk meg. A Microsoft-licenszek esetében az ügyészek gyanúja az, hogy kb. 60 millió euróra tehető a kenőpénzzel és befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos bűncselekmények értéke, de még zajlik az effektív kár felmérése.

A bűnvádi vizsgálat alatt álló személyek ellen biztosító lépések történtek. Az összes ingó, ingatlan vagyontárgy zárolása, a hazai és külföldi számlák felkutatása szakaszában vagyunk, hogy zárolhassuk az összes pénzt. Tehát a kárt is igyekszünk megtéríteni.

A Microsoft-ügyben 9 miniszter érintett. Számíthatunk-e arra, hogy a nagy ügy EADS-szála további nagy neveket hoz majd fel, természetesen, a tisztségük szempontjából?

Bármire számíthatunk. Ha a nyomozásból az következik, hogy fontos személyek voltak érintettek korrupciós ügyekben, vagy bizonyos korrupciós ügyekkel kapcsolatos cselekményekben, akkor igen, akár erre is számíthatunk.

Gyakoroltak-e nyomást a DNA-ra az ügy EADS-os részének gyorsítása, vagy lassítása érdekében?

Közvetlen nyomást nem. Senki sem hívott fel engem, vagy az üggyel foglalkozó ügyészeket. Nem hiszem, hogy bárki is megengedhetne magának ilyesmit. Ebben a témában nyilvános nyomásgyakorlás sem történt. Voltak bizonyos pró és kontra vélemények a vizsgálattal, vagy az ütemmel kapcsolatosan, de bennünket nem érdekelnek és nem befolyásolnak ezek a vélemények. A bizonyítékokat a vizsgálat által adott ütemben kezeljük.

Mi nem dolgozunk pletykák, feltételezések alapján, nekünk bizonyítékokat kell összegyűjtenünk és bűncselekményeket kell bizonyítanunk. Lehetnek bizonyos gyanúink, hogy egyes személyek kenőpénzt fogadtak el, például, de ezeket az információkat be kell bizonyítanunk, és amíg ezt nem tesszük meg, nem tehetünk nyilatkozatokat és nem bocsátkozhatunk feltételezésekbe.

Elképzelhető, hogy a Microsoft-licenszekkel kapcsolatos szerződéseket aláíró személyek nagy többsége az EADS részben is felbukkannak, vannak olyan minisztériumok, melyek az egyik és a másik oldalon is szerepelnek a szerződések aláíróiként, vagy a megkötésük elősegítőiként. Ezért kezelik együtt az ügyeket.

Többször is említette együttműködésüket a SRI-vel. Sok szó volt, sok gyanú merült fel ezzel az együttműködéssel kapcsolatosan. Egyesek a „SRI bűnvádi hadosztályá”-nak nevezték önöket. Milyen kapcsolat van a két intézmény között?

Ez egy intézményi, törvényi rendelkezéseken alapuló, nagyon jó együttműködés. A korrupciós tettekre vonatkozó információk megszerzése terén a SRI a fő partnerünk. Más romániai hírszerző szolgálatok nem adnak át adatokat korrupciós tettekről, vagy viszonylag kis számban, vagy olyan információkat kapunk, melyek nem különösen fontosak a tevékenységünkben.

A SRI-vel való együttműködésünk több síkon zajlik, melyeket mind a törvény, mind a Közügyi Minisztériummal kötött megállapodás szabályoz. Ha bűn együttműködni az állam egyik intézményével, akkor vállalom ezt a bűnt. Nem szégyen együttműködni az állam egyik intézményével,

bűnözőkkel szégyen együttműködni.

Románia számára jó, hogy megfelelő és hatékony együttműködésünk van, ami a lezárt ügyekből is látszik.

Akkor merüljön fel a gyanú, ha az ügyészek politikusokkal és bűnözőkkel működnek együtt, nem amikor az állam egyik megreformált és professzionális intézményével. Nem tudom majd azért leállítani egy ügyész vizsgálatát, mert a SRI-től kaptuk az információt.

Azt hiszem, egyeseket az zavar, hogy ez a két intézmény jelenleg nagyon jól együtt tud dolgozni, összefogtak a nagykorrupció elleni harcban, de ez olyan hatékony együttműködés, melyet ugyanilyen ütemben és módon akarunk folytatni. A DNA-közleményekben történő megemlítésük a kollegialitás és a többi intézmény, a SRI, a MAI (Belügyminisztérium), az ANI (Országos Feddhetetlenségi Ügynökség) erőfeszítéseinek elismerése. Egy ügyész soha sem lesz képes egyedül lezárni egy ügyet.

Említette az ügyészek–bűnözők együttműködést. Dumitru Iliescu lehallgatása felszínre hozta, hogy volt egy „vakondokjuk”, és egy aktákkal legalábbis gondatlanul bánó ügyészük. Elindítottak bűnvádi vizsgálatokat?

Igen. Ahogy a tudomásunkra jutott, azonnal. A vizsgálat folyamatban van. Nincs bennünk semmilyen fenntartás az ilyenfajta tettek kivizsgálásával szemben. Ellenkezőleg. Ha lezárultak a vizsgálatok, az eredményeket nyilvánosságra hozzuk.

A sajtó egy részében felmerült a gyanú, miután Mariana Alexandru ügyész szeptemberben hirtelen nyugdíjba vonult, miközben a Bute-gálát vizsgálta ki.

Ez az ügyész személyes döntése volt, a Közügyi Minisztériumban befutott hosszú karrier végén. Ha valakiben felmerült a gyanú, bármikor megkérdezheti tőle, miért távozott. Elmondhatom, hogy a Bute-gála ügyében az ügyész asszony nem egyedül dolgozott, hanem egy másik ügyésszel együtt.

Most két ügyész és két rendőr foglalkozik ezzel az üggyel, folytatódtak a meghallgatások és a tevékenységek. Ütemesen zajlik a munka, bizonyítékok gyűjtése zajlik. Nem került az archívumba, hogy megfeledkezzenek róla. Várjuk meg a végeredményt, hogy lássuk, alaposan dolgoztak-e, vagy sem.

Az a nagykorrupció modellje, ami a Microsoft-ügyben látszik? Ugyanazok a bábosok a háttérben és különféle politikai bábuk az összes pártból az előtérben.

Ez bizonyos korrupciós tettek elkövetésének egyik típusa. Azt tapasztaltam, hogy sok közbeszerzésekre vagy megbundázott pályázatokra vonatkozó ügyben kapcsolat van a fontos tisztségeket betöltő személyek és bizonyos üzletemberek között. Bizonyos térségekben, bizonyos városokban mindig csak egy bizonyos cég nyerte a pályázatokat, csak az költhette el a közpénzt.

Az utóbbi időben azt láttam, hogy bizonyos, a köztisztviselőhöz, vagy az üzletemberhez közeli személyeket iktatnak közbe, egyesek tudják, hogy mire használják őket, rendelkezésre bocsátják a számláikat, egyes tulajdonaikat.

De akár minden évben letartóztathatunk állami intézményi döntéshozókat és üzletembereket, a gond megmarad. Az lenne a fontos, ha elemeznék az ítéleteket a közbeszerzések sebezhetőségeinek feltárásához és a megelőző lépések megtételéhez. Csak letartóztatásokkal nem szüntethetjük meg a korrupciót a közbeszerzések terén.

Mit tapasztalt, a korrupció visszaszorulását, vagy inkább a lopási módszerek finomodását?

Inkább a finomodását. Jelentős erőfeszítést bizonyos tevékenységek elleplezésére, titkosítására. Nehezem tudom magamnak megmagyarázni, hogy olyan személyek, akik tudják, hogy a DNA figyeli őket, miért követnek el továbbra is bűncselekményeket. Közismert, hogy a DNA minden szerződésen rajta tartja a szemét, mégis továbbra is kérnek és adnak kenőpénzt.

Nem hiszem, hogy megfelelő az a megközelítés, hogy „a DNA-nak nincs ideje velünk foglalkozni”.

Nem okosabbak nálunk!

Egy DNA-ügyész bárkit el tud kapni, aki korrupciós tetteket követ el, nem számít, milyen kifinomult módszereket használ. A pénzek ellopásának és elrejtésének minden módszerét ismerjük. Ha azt hiszik, hogy okosabbak nálunk, akkor nagy hibát követnek el, mert nem azok. És nem is érinthetetlenek.

Szokott-e politikusokkal bevásárolni járni a szabadidejében?

Soha. Csak intézményi kapcsolatom van velük, a hivatali hatásköröknek megfelelően. Nem a szabadidőmben.

Ön szerint összeférhetetlen az ön főügyészi tisztsége egy politikusokkal meglévő személyes kapcsolattal?

Igen, ez összeférhetetlen a magisztrátusi státusszal.

Hirdetés